NOVI ČELNIK CDU-A

Andrej Plenković u Bavarskoj: Armin Laschet će voditi Njemačku u pravom smjeru

Plenković je u četvrtak rekao da je Laschet, izabran na čelo CDU-a u siječnju, „vrlo iskusni predsjednik pokrajinske vlade“
Andrej Plenković
 Christof Stache/AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao kako je uvjeren da će Armin Laschet, novi čelnik njemačkog CDU-a i potencijalni budući kancelar Njemačke „kojeg on dobro poznaje“, voditi Njemačku u dobrom smjeru.

Plenković je u bavarskom Kloster Seeonu sudjelovao na klauzuri Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel koju je na čelu te političke grupacije zamijenio Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne – Vestfalije.

I on je u četvrtak trebao stići u Bavarsku te se susresti s hrvatskim premijerom, no otkazao je svoj posjet zbog vremenskih neprilika koje su u njegovoj pokrajini odnijele nekoliko desetaka života.

Plenković je u četvrtak rekao da je Laschet, izabran na čelo CDU-a u siječnju, „vrlo iskusni predsjednik pokrajinske vlade“ koji je bio i zastupnik Europskog parlamenta te ga „vrlo dobro poznaje“. Hrvatski premijer se s čelnikom najmnogoljudnije njemačke savezne države susreo prije tri godine u Dusseldorfu i Essenu, a njihovu suradnju ocijenio je „odličnom“.

„Uvjeren sam da će on svojim i karakterom, ali i programom kojeg su napravili zajedno sa CSU-om dobiti potporu i voditi Njemačku u dobrom smjeru“, smatra Plenković.

Hrvatski premijer je kazao kako se Njemačka, ali i Europa i svijet, pripremaju za „ogromne promjene“ nakon što Angela Merkel nakon 16 godina odstupi s funkcije kancelarke - parlamentarni izbori u Njemačkoj održat će se krajem rujna ove godine.

„Njemačka se sprema na promjene, ali se čini, s obzirom na mentalitet, da će težiti stabilnosti i promjeni u jednom, a to je ono što Laschet nudi“, ocijenio je premijer, dodavši da će ipak „trebati vremena“ da se uspostavi autoritet kakav je Merkel uživala u Njemačkoj i međunarodnoj zajednici.

Plenković je u Bavarsku stigao na poziv kluba CSU-a u Bundestagu, a tamo se sastao s premijerom te pokrajine Markusom Soederom i predsjednikom EPP-a u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. Premijer je na klauzuri održao i govor na temu budućnosti EU-a, izazovima gospodarskog oporavka, 4. industrijske revolucije i borbe protiv klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:37