TEMA PROŠIRENJA

Andrej Plenković: Vladimir Putin je najveći poticatelj proširenja Europske unije

Hrvatski premijer sudjeluje u Bukureštu na radnoj večeri EU lidera na temu savjetovanja o Strateškom planu EU-a

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Ruski predsjednik Vladimir Putin najveći je poticatelj proširenja Europske unije, kazao je u srijedu u Bukureštu hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuvši da se Ukrajina, Moldova i Gruzija ne bi približile Europskoj uniji da nije bilo ruske agresije na Ukrajinu.

"Tema proširenja je stalno na dnevnom redu. Najveći poticatelj proširenja je Putin. Da nije bilo ruske agresije na Ukrajinu, ne bi danas niti Ukrajina dobila status kandidata i odluku o otvaranju pregovora, kao i Moldova, a Gruzija status kandidata", kazao je Plenković novinarima u Bukureštu.

Hrvatski premijer sudjeluje u Bukureštu na radnoj večeri EU lidera na temu savjetovanja o Strateškom planu EU-a za razdoblje 2024. – 2029.

Domaćin radne večer je predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis, a uz Plenkovića sudjeluju i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, premijer Belgije Alexander De Croo i mađarski premijer Viktor Orban.

Snaženje europskog gospodarstva, socijalne teme, jačanje sigurnosti, uključujući i sigurnost granica, obrambene sposobnosti Unije i sl., neke su od tema o kojima se razgovara u Bukureštu, kazao je Plenković.

"Nestabilnost je u našem najneposrednijem susjedstvu i zato moramo pronaći zajedničke mehanizme i prioritete kako djelovati u idućih pet godina", istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:45