PIŠE ANTE TOMIĆ

‘Andrej, ti znaš zašto te ja zovem... Branka mi pošalji, stručnjaka koji je Zagreb i Baniju podigao iz ruševina!‘

‘Recepe, prijatelju, nemoj se ljutiti, ali to se neće dogoditi. Branko Bačić ostaje ovdje, na službi svome napaćenom narodu‘

Andrej Plenković i Recep Tayyip Erdoğan

 Murat Kula/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP
Objavljeno: 07. veljača 2023. 10:38

Čitavo jutro Andrej Plenković strepio je od tog poziva, nadao se kako će ga možda izbjeći, ali oko podneva ga je tajnica obavjestila: "Gospodine premijeru, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je na drugoj liniji".

Plenković je načas sklopio oči i duboko udahnuo da se sabere, prije nego što je uzeo slušalicu, pritisnuo broj dva i rekao: "Recepe dragi, cijelo jutro gledamo ove snimke užasa i hrvatski narod i ja osobno sad smo u mislima i molitvama uz vas".

"Hvala ti, prijatelju", rekao je turski predsjednik dirnuto.

"Odmah sam zapovjedio da prema vama krenu spasilačke ekipe s potražnim psima, liječnici, vatrogasci, Gorska služba spašavanja, svi su se digli. Caritas i Crveni križ počeli su sakupljati pomoć, hranu, lijekove, odjeću, pokrivače...", mljeo je hrvatski premijer nervozno kao da bi bujicom riječi mogao nekako zaustaviti ono što će neminovno uslijediti, molba za jedinu pomoć koju je Turska od njega zapravo očekivala.

"Andrej, ti znaš zašto te ja zovem", prekinuo ga je Erdogan. "Branka mi pošalji".

"Jao, Recepe, nemoj me Branka pitati", uzdahnuo je Plenković teško. "Znaš da ti Branka ne mogu dati".

"Moraš", odgovorio mu je Turčin tvrdo. Zbog našeg tradicionalnog prijateljstva, zbog svega što smo mi učinili za tvoju zemlju i tvoj narod, a podsjetio bih da je moj prethodnik bio jedini državnik na Tuđmanovu sprovodu, jadan Demirel se sam samcat k‘o pi*ka smrzavao na svečanoj tribini, sad očekujem da ti, prije spasilačkih ekipa sa psima, prije liječnika i vatrogasaca i konzervi i deka, u Tursku pošalješ svoga najboljeg čovjeka - Branka Bačića".

Andrej Plenković nije sad ništa rekao. Samo se nesretno zagledao u jednu točku na suprotnom zidu.

"Nama je sad najpotrebniji hrvatski menadžment", nastavljao je Erdogan s druge strane telefonske linije ustrajno, "hrvatski know how, vaše dragocjeno znanje i iskustvo u obnovi od potresa. Više nego ukrajinska vojska sa zapadnim tenkovima i avionima, mi ovdje svim srcem žudimo za vašim ministrom graditeljstva, proslavljenim hadezeovim stručnjakom koji je Zagreb i Baniju podigao iz ruševina".

"Recepe, prijatelju", rekao mu je iznenada Andrej Plenković beskompromisno, i sam se čudeći otkud mu snaga, "nemoj se ljutiti, ali to se neće dogoditi. Branko Bačić ostaje ovdje, na službi svome napaćenom narodu".

"Pederu!", rekao je na to Erdogan i ljutito prekinuo vezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:52