EKSKLUZIVNI INTERVJU

Andrija Hebrang: Bojim se. Ode li još 20 liječnika u privatnike, umrijet će javno zdravstvo

Nakon najave odlaska iz politike s Hebrangom smo razgovarali o slučaju Medikol, stanju u zdravstvu, Sanaderu...

ZAGREB - Dogovoreno Dado, vidimo se - govorio je u telefonsku slušalicu potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang u trenutku dok sam ulazila u njegov saborski ured na zakazani intervju.

Na drugoj strani linije bio je aktualni ministar zdravstva Darko Milinović, kojeg prijatelji i kolege zovu Dado. Obojica ovih dana pune stupce zbog afere s privatnom klinikom Medikol te svog, navodnog, međusobnog sukoba.

Neka istraži USKOK

- Nema nikakvog sukoba između nas. Nije ga nikad ni bilo. Evo, upravo smo se čuli oko nekog posla, pa smo prokomentirali i najnovije vijesti oko Medikola. Sve je puno neistina - kaže Hebrang.

- Mislim da s cijelim tim procesom netko vrlo vješto upravlja. Cijela priča se skreće na politikanstvo i nekakve svađe između ministra Milinovića i mene, pa onda između ministra i bivšeg direktora HZZO-a Većeslava Bergmana i tko zna koga još. Netko vrlo vješto manipulira i zabija klin u vrh struktura HDZ-a i zdravstva. Ne znam tko, ali cilj je jasan - želi se zamagliti priču i skrenuti je s pravog problema.

Što je pravi problem?

- Pravi problem je oduzimanje kadrova javnoj zdravstvenoj službi. Kao predsjednik Saborskog odbora za zdravstvo dobio sam pismo Udruge hrvatskih radiologa, isto kakvo su poslali premijerki i predsjedniku. U pismu su pozvali na alarm jer neki privatnici u zdravstvu izvlače doktore iz socijalnog, javnog sustava. Nude im dvostruke i trostruke plaće i u bolnicama ostajemo bez kadra.

Mi u javnom sustavu, prema zakonu, u bolnicama na tzv. trećoj razini - tercijarna djelatnost -obavljamo najsloženije stručne zahvate, edukaciju svih kadrova i znanstvena istraživanja. Uz to smo obavezni imati 24-satnu službu te bolesnicima pružiti i neprofitne usluge koje život znače.

Kad nam se jedan takav educirani liječnik za čiju edukaciju treba 8-10 godina, izvuče iz sustava i ode privatniku, on tamo radi samo jednu ili dvije visoko profitne usluge.

I zato tamo može imati veliku plaću, dok njegovo ispražnjeno mjesto u bolnici znači za pacijente gubitak neprofitnih usluga, a za sustav gubitak edukacije i raspad javnozdravstvene službe. Navodno slijedi novi val odvlačenja liječnika jer je nekoliko privatnih klinika tražilo 20-ak radiologa i nekoliko kardiologa. Ako oni odu, mi možemo zatvoriti naše bolničke odjele.

Moramo očuvati ono što nam je najsvetije u sustavu a to je da zdravstvena usluga mora biti dostupna svima - i onima koji imaju novca i onima koji nemaju. Sad svi samo pišu tko je što potpisao, a to je za mene priča koju će zaključiti USKOK. Ona je važna, ali je važnije to da se ne uništi zdravstvo.

Privatnik dobio monopol

Kako objašnjavate brzi napredak Medikola? Prvi ugovor s HZZO-om bio im je na 300 tisuća kuna, a sad imaju milijunske ugovore?

- O Medikolu ne bih govorio iz dva razloga - zato što o tome znam samo ono što sam pročitao u novinama, a drugo jer je istraga u tijeku. No, načelno govoreći, usluga koju je potpisao Medikol je jedna od vrhunskih usluga u medicini po složenosti, ali na žalost i po cijeni. Njezino mjesto je u kliničkoj bolnici. Ne vidim razloga da se to daje privatniku. Privatnik može dobiti samo onu uslugu kakva već postoji u državnom sustavu.

Ovdje se to, na žalost, nije dogodilo. Privatnik je dobio monopol. Ne znam kako se to dogodilo, ali znam kako je počelo. Moja bitka za javno zdravstvo traje već desetljećima. Napad na kadrove počeo je 2002. kad su u bolnici Sveti duh izdvojili dijalizu. Privatizirali su dijalizu jer je visoko profitna, dok su neprofitni dio dijalize ostavili bolnici.

To sam 2003. prikazivao kao opasan pokušaj privatizacije zdravstva i žestoko sam se borio protiv te poliklinike čiji je direktor bio Dragan Primorac. Kako nadležne institucije nisu reagirale, a ja i danas tvrdim da je to protuzakonito, tako je taj primjer - kako u privatni sektor izvlačiti profitni dio zdravstva - poslužio i drugima. Tome treba stati na kraj.

Ljubičić je kazao da je prvi ugovor s Medikolom potpisao Bergman i da ga je on upoznao s vlasnikom Medikola Ivanom Rajkovićem na nekoj zabavi.

- Bergman je vjerojatno potpisao jer je morao ako mu je to rekao ministar. Tada su pacijenti putovali za tu pretragu u inozmenstvo i ovakvo rješenje je bilo u njihovu korist. Objavio javni natječaj za 4500 pregleda što je sa stajališta struke korektno. Tu ne vidim ništa sporno. Koliko vidim, demantirana je i laž iz jednog dnevnog lista o nekakvim putovanjima na jahti.

Unosni ugovor

Za mandata ministra Milinovića povećan je broj pretraga s 4500 na 11000. Je li Milinović odgovoran što je Medikol dobio još unosniji ugovor?

- Ne mogu to komentirati. Milinović je naslijedio ugovor, a raskinuti ga znači plaćati penale. To znam jer sam i ja kao ministar naslijedio 2003. jedan veliki ugovor od svog prethodnika koji ga je potpisao kratko prije izbora, kao i Ljubičić. Nisam ga mogao raskinuti bez odštete, nego sam ga samo korigirao. U takvim okolnostima je i Ljubičić ostavio Milinovića.

Vlasnik Medikola laže. Ne znam što mu je...

Imate li kakvih saznanja da je u aferu umiješan i bivši premijer Sanader?

- Ne, pročitao sam to u novinama. Moja saznanja o Medikolu datiraju iz 2006. ali zbog jednog razloga. Nisam to pratio dok nisam čuo da se nekom privatniku iznajmljuje dio neurokirurgije u Vinogradskoj bolnici.

Kako sam se jako angažirao da se ta neurokirurgija izgradi, čudio sam se kako to sad ide privatniku. Tu sam se žestoko suprostavio Ljubičiću. No, ugovori su bili potpisani.

Ne znam je li on to potpisao, ali on je bio ministar. Čitam i druge neviđene laži vlasnika Medikola. Laže da sam mu zabranio montažu MR uređaja u stambenoj zgradi, odluku je donijela stručna komisija jer je proglasila da bi to bilo potencijalno opasno za stanare koji su pisali i peticije. Laže da sam bio u upravnom vijeću njemu konkurentne ustanove, laže da sam odbio narudžbu MR-a jednoj klinici u doba rata... ne znam što je tom čovjeku.

Bergman i ja nismo kumovi već samo dugogodišnji prijatelji

Bili ste u NO -u Croatia osiguranja. Zašto je odbijen posao s CO koje je bilo spremno kupiti uređaje PET/CT? Je li Bergman odbio dati suglasnost?

- Na temelju onoga što čitam o sebi i doktoru Bergmanu, zaključujem da je sve puno laži. Bergman i ja smo iz novina doznali da je Rebro pregovaralo s Croatia osiguranjem o PET/CT-u. Pitao sam Bergmana zašto je odbio, a on mi je rekao da mu je to prvi glas. Pregovarali su Uprava CO sa Upravom KBC-a. KBC je tražio da Croatia osiguranje uđe s njima u taj aranžman. Zvao sam i Željka Reinera i rekao mi je da su pregovori prekinuti jer je Uprava to odbila.

Tako da to nikad i nije došlo do HZZO.-a. Dok sam ja bio u NO-u o tome nikad nije bilo riječi. Još jedna laž je da je, ‘Milinovićev čelnik HZZO-a prijavio Hebrangova kuma Bergmana’. Prvo, Bergman i ja nismo kumovi, već samo prijatelji i to desetljećima.

Osim toga, šef HZZO-a Tihomir Strizrep nije prijavio Bergmana što je i sam potvrdio. Laž je i da je Milinović optužio Bergmana. Upravo sam razgovarao s njim i rekao mi je da do objave te laži nije ni razgovarao s USKOK-om, a kamoli da bi optužio Bergmana. To je i javno demantirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:16