SUKOB U HDZ-a ZBOG HEBRANGA

Andrija Hebrang i Vladimir Šeks u sukobu: Sanadera smo zbog sličnih izjava izbacili iz stranke

Iz HDZ-a poručuju da će vrlo brzo razmotriti izjavu i donijeti odluku

ZAGREB - Izjave Andrije Hebranga o tome da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru su politički štetne i neistinite. O sadržaju tih izjava, njenim političkim konzekvencama i posljedicama razgovarat ćemo na odgovarajućim stranačkim tijelima - najavio je jučer potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks.

Još nekoliko dužnosnika iz HDZ-a uputilo je jučer kritike na Hebrangov račun, ali čak oštrije od Šeksovih.

- Zbog sličnih smo izjava bivšeg premijera Ivu Sanadera izbacili iz stranke. Ovo je težak napad na HDZ i premijerku Kosor. Sve ćemo razmotriti i uskoro donijeti odluke - kazao nam je izvor iz vrha HDZ-a.

Čeka pravi trenutak

Ovo nije prvi put da dio HDZ-ovaca napada Andriju Hebranga koji je nebrojeno puta te iste HDZ-ovce štitio. Od trenutka kad je Hebrang najavio da ne želi ići na parlamentarne izbore u HDZ-u su na njega počeli gledati sumnjičavo. Iako nije bilo javnih sukoba, neki su u stranci počeli Hebranga optuživati da time šteti HDZ-u te da samo čeka trenutak da napusti stranku kako bi preuzeo vodstvo razijedinjenog desnog bloka.

Podgrijavali su to pričama kako šef Kluba HDZ-a često javno iskazuje svoje nezadovoljstvo postignutim rezultatima na predsjedničkim izborima, pa da sada želi okušati nošto novo. Zanimljivo je da neki smatraju kako sukob između Hebranga i Šeksa te dijela HDZ-a možda i nije ozbiljan. Kažu kako bi sve moglo biti dio predstave vladajuće stranke kako bi zadržali desno biračko tijelo.

Da bi moglo biti tako govore i blage reakcije ostalih HDZ-ovaca. Primjerice, predsjednik Sabora Luka Bebić ne vidi razloga zašto bi se Hebranga sankcioniralo za ono što je upisao u Knjigu žalosti.

- Uvijek sam sudržan kad se radi o tome da bi trebalo nekom prigovarat za izraženo mišljenje, pa i u ovom slučaju nisam za to da se poduzimaju neke posebne mjere - rekao je Bebić u Saboru.

Pravo na mišljenje

Ni drugi zastupnici HDZ-a nisu bili oštri prema Hebrangu. Načelno su odgovarali da se ne slažu da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, ali nitko od njih nije se, poput Šeksa, založio za kažnjavanje Hebranga. Stječe se dojam da je Hebrang zapravo napisao ono što mnogi u HDZ-u misle, ali se ne usude to tako javno izreći.

- Hrvatska nikako ne ide u pogrešnom smjeru. Zar je Europska unija pogrešan smjer? - rekao je Frano Matušić.

Upitan smatra li da bi Hebrang trebao snositi posljedice zbog svoje ocjene, Matušić je odgovorio da svatko ima pravo na svoje mišljenje. Sličnog je stava i HDZ-ov zastupnik Krunoslav Markovinović.

- Hrvatska ne ide pogrešnim putem, ali mene zanima jedno pitanje, da su Čačić i Linić generali, da li bi imali prioritet? Ako su generali cijelo vrijeme na redu, onda bi možda trebali malo pogledati neke druge privrednike - smatra Markovinović.

Andrija Hebrang jučer se nije potresao zbog Šeksove najave mogućih sankcija. Zapravo, siguran je da će kraj mandata dočekati na čelu Kluba zastupnika HDZ-a, a da je Šeks, poput njega, izrekao također osobni stav.

- To je mišljenje gospodina Šeksa. Ja sam napisao ono što mi nalaže moja savijest - rekao je Hebrang.

Podignute prijave

Posveta Brodarcu zapravo je upozorenje na nejednako procesuiranje zločina tijekom Domovionskog rata, a ne prozivanje Vlade i HDZ-a.

- Upozorio sam da je broj podignutih prijava protiv navodnih zločina branitelja deset puta veći od broja protiv počinitelja ratnog zločina u Domovinskom ratu na strani agresora. Osam tisuća civila je ubijeno u Domovinskom ratu, nema odgovornih. Nema odgovornih za najteže zločine nad bolnicama koje su granatirane. Nema prijava protiv onih koji su učinili najveći ratni zločin u Vukovaru. Tko je odgovoran za to? Nadležne institucije koje moraju odraditi taj posao. Tu se Vlada ni HDZ ne smiju miješati. Moja izjava se ne odnosi ni na Vladu ni na HDZ - ustvrdio je Hebrang. Na pitanje znači li to da proziva glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Hebrang je izbjegao direktno odgovoriti.

- Zna se kakva je organizacija podizanja optužnica. Rezultat je tu. Omjer 10 prema jedan - ponovio je Hebrang.

Zašto je Hebrang upisao takvu poruku u knjigu žalosti

Novinare je zanimalo i zašto na navodni nesrazmjer u optužnicama za ratne zločine nije upozoravao svih ovih godina tijekom rasprave o radu Državnog odvjetništva, nego je to učinio kroz Knjigu žalosti upravo Đuri Bordarcu, Hebrang se pravdao da dugo ti podaci nisu bili javno poznati.

- To su tek nedavno objavljeni podaci. Da nije bilo Đure Brodarca pala bi Banovina, pao bi Sisak. I zato sam mu se iskreno odužio - rekao je Hebrang.

Na upit smatra li da Brodarac nije trebao biti u pritvoru, Hebrang je odgovorio da to nikad nije rekao.

- Svaka sumnja na svaki ratni zločin mora biti procesuirana. Svatko zaslužuje tretman sukladno svom statusu i svom zdravstvenom stanju - zaključio je Andrija Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:24