POTPREDSJEDNIK HDZ-A

Andrija Hebrang objasnio nam je zašto odlazi iz politike...

Odluku sam obznanio stranci. Ostat ću u HDZ-u, ali neću sudjelovati na parlamentarnim izborima , izjavio je Hebrang
 DAVOR PONGRAČIĆ/CROPIX

ZAGREB - Točno je, odlazim iz politike. Odluku sam donio i obznanio je stranci. Ostat ću član HDZ-a, ali neću sudjelovati ni na parlamentarnim niti na unutarstranačkim izborima - potvrdio je priče o svom odlasku potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, ne želeći zalaziti u detalje kako su na njegovu odluku reagirali u stranci u čijem je vrhu proveo 20 godina.

- Moj argument je vrlo čist i jasan. Znam da će sada biti onih koji će reći kako bježim iz politike jer prognoze za HDZ nisu dobre. No, ja sam svoj odlazak najavio još nakon predsjedničke kampanje i kod toga ostajem jer svoje odluke vrlo rijetko mijenjam - rekao je Hebrang i pojasnio svoju odluku.

Nakon 20 godina

- Ne odlazim zato što sam loše prošao kao predsjednički kandidat. Bio sam treći, što je neko časno mjesto. Odlazim zato što sam dobio manje od trećine glasova moje stranke, mog HDZ-a.

To je glavni razlog. Od sto posto glasova HDZ-a članovi stranke dali su mi manje od trećine, a dvije trećine glasova dali su drugim kandidatima. Iz toga sam izvukao zaključak da nakon 20 godina biračko tijelo moje stranke više ne prihvaća moju politiku. Zašto? Zato što je moja politika ostala dosljedna, a vremena se mijenjaju. No, ja se ne želim mijenjati. Ja nisam glumac na pozornici koji će se sada hihotati da bi dobio pljesak publike.

To nikako! Dok je moj program prolazio, bio sam tu, a sada kad ne prolazi - idem u drugo područje. Imam previše energije da bi se bavio nečim što ne prolazi. A u mojoj stranci očito ne - komentirao je Hebrang i sve pojasnio na, kako je sam rekao, najdrastičnijem primjeru.

- Kad sam analizirao rezultate nakon izbora, prvo sam analizirao istočni dio Zagreba - Gornju i Donju Dubravu te Sesvete. To je područje gdje sam ja kandidat za Sabor od 1993. godine.

Mogu i bez politike

Iz Dubrave sam četiri puta ulazio u Sabor, a od toga tri puta premoćno pobjeđivao. I zato mi je Dubrava mjerilo svega. Iz te iste Dubrave 1990. je u Sabor ušao predsjednik Tuđman, a onda mi je 1993. rekao: ‘Ti ćeš otići u Dubravu jer hoću tradiciju pobjede’. Isto mi je ponovio i 1996., a kad sam se vratio u politiku 2003. i Sanader mi je rekao da hoće da idem u Dubravu i nastavim pobjedničku tradiciju.

A znate koliko sam u Dubravi dobio glasova za predsjedničke izbore? Samo devet posto. I kako nakon toga ostati u politici? Ne zanima me stati na pozornicu i govoriti ljudima koji mi ne daju prođu.

Zbog toga neću na unutarstranačke izbore, a s obzirom na rezultat predsjedničkih izbora, neću ići ni na parlamentarne. Zar da kažnjavam svoju stranku? Nemam potrebe ponavljati loš rezultat - ispričao je Hebrang te dodao kako i bez politike ima posla.

U srijedu u Jutarnjem: Pročitajte veliki intervju s Andrijom Hebrangom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:52