PRODAJA TLM-a

Andrija Hebrang: Prodaja struje ispod cijene dobra je odluka

Polančecov prethodnik smatra da je prodaja TLM-a bila dobar potez jer sve tvrtke danas rade
Zagreb, 031209.Hypo centar.Slavonska avenija.Festival medija jugoistocne Europe pod nazivom Weekend Session.Na slici: Politicki panel " Tko je hrvatski Obama"-suceljavanje predsjednickih kandidata.Andrija Hebrang.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Radi se o političko-gospodarskoj odluci, a ne o kaznenom djelu, ističe Andrija Hebrang, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Sve vlade na svijetu svojim proizvođačima aluminija daju povlaštenu cijenu struje, ističe Hebrang, potpredsjednik Vlade do 2005. kad ga je zamijenio Damir Polančec.

Istraga zloporaba

Može li premijer kazneno odgovarati za političku odluku?

- Apsolutno ne. Treba razlikovati kazneno djelo od političke odluke. Cijena struje za Aluminij Mostar tipičan je primjer dobre odluke jer je trokut Aluminij Mostar - TLM Šibenik - Luka Ploče od velike gospodarske strateške važnosti za jug Hrvatske. Hrvatska je vlasnik 12 posto Aluminija Mostar i država je imala interes štititi tu proizvodnju.

Mi smo 90-ih godina dali novac za obnovu Aluminija Mostar i tako smo ušli u vlasništvo. Druga kateta tog trokuta je Luka Ploče, a treća TLM Šibenik. Početkom 2004. pojavila se prvi put pukotina u trokutu jer se tada struja u BiH nije mogla dobiti po pristupačnoj cijeni pa je proizvodnja aluminija došla u pitanje. Tada smo donijeli stratešku odluku da spašavamo 12 posto svog udjela i 1400 radnih mjesta u TLM-u Šibenik, kao i Luku Ploče, tako da damo jeftiniju struju.

Razliku u cijeni planirali smo vratiti jačanjem tih triju gospodarskih subjekata. Vlada je pritom štitila dio svog vlasništva. Druga pukotina u trokutu nastala je kada je postalo upitno funkcioniranje TLM-a, koji je morao biti privatiziran. Postavljalo se pitanje zašto je prodan domaćem konzorciju; to je učinjeno zato što je ta ponuda bila povoljnija od inozemne jer se jamčilo očuvanje proizvodnje i radnih mjesta. Dakle, donijeli smo dobru odluku i zato mi je žao što se o tome govori u kontekstu kaznenog djela jer sve tri tvrtke i dalje funkcioniraju.

Ako je bilo zloporaba u cijelom sustavu, to trebaju istražiti nadležne institucije, a bit je što je to politička odluka. Ako ćemo u sve političko-gospodarske odluke, pogotovo one uspješne, sumnjati i proglasiti ih kriminalom, onda ćemo kočiti gospodarstvo zemlje jer će te odluke u startu biti prolongirane ili stopirane.

Za primjer drugima

Treba li Sanader kazneno odgovarati ako je donio odluku o prodaji struje ispod cijene i time oštetio proračun i pomogao bogaćenju pojedinaca?

- Svatko tko je donio tu odluku, donio je dobru političku odluku. Može služiti kao pozitivan primjer politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:57