PLENKOVIĆ ZA RTL

‘Angažirali smo pripadnike sigurnosti, pretražili cijelu Vladu, ali jazavce nismo našli‘

Provjerili smo i ima li tko završenu školu Yutela,ali nema nikoga. Poštujem predsjednika, ali išao sam provjeravati njegove navode
Damira Gregoret i Andrej Plenković
 @vladarh

Prepucavanje između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića ne prestaje već danima. Nakon što je premijer otpustio kočnice prema svima, predsjednik ga je usporedio s Ivom Sanaderom i Tomislavom Karamarkom.

O otvorenom sukobu s predsjednikom Republike, skorašnjoj obljetnici Oluje, borbi protiv koronavirusa i drugim temama Andrej Plenković u četvrtak je govorio u RTL-u Danas.

Nakon njegova sastanka sa SDSS-om, doneseni su, rekao je premijer, sljedeći zaključci:

- Uoči 25. obljetnice Oluje dogovorili smo da predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj sudjeluju u proslavi koja će biti u Kninu. Potpredsjednik Vlade Boris Milošević će sudjelovati, što je dobro i korisno za odnose u hrvatskom društvu, za odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti, to će biti i velik doprinos u odnosima između Hrvatske i Srbije te snažna poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas - izjavio je Plenković.

Na pitanje hoće li u Kninu biti i Milorad Pupovac, odgovorio je: "Cijelo vrijeme smo razgovarali o tome da u Kninu 5. kolovoza budu svi članovi Vlade. Ono što sam ja htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu".

Premijer je također najavio da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved 24. ili 25. kolovoza biti na obilježavanju zločina počinjenog u Gruborima poslije Oluje, jer svi mi, istaknuo je, "moramo poštovati sve žrtve".

- To je zasigurno velika i važna poruka, poruka potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovjednika Tigrova i čovjeka koji jako dobro na temelju svojih osobnih i obiteljskih posljedica koje su mu nanešene tijekom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i u ime hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti - rekao je Plenković.

Izjavio je i kako će se govor održati na gradskom trgu u Kninu, a ne na tvrđavi, za što se zalagao predsjednik Republike Milanović.

- Iz epidemioloških razloga i sukladno s preporukama, govor se planira na trgu.

Premijer se osvrnuo i na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji ne podržava dolazak članova SDSS-a u Knin.

- Ovo je stvar između hrvatskog naroda i srpske manjine, politiku koju vodimo usmjeravamo prema pomirenju i toleranciji, gradimo uključivo društvo, svjesno svih trauma, ali radimo dobre, hrabre i iskrene poteze - kaže premijer.

Osvrnuo se i na prepucavanje s Milanovićem:

- Jučer je govorio o nekakvom tvitu u kasnonoćnim satima, koji je navodno usmjeren protiv njega... Pretražili smo sve kompjutere u Vladi i nismo ga našli... Govorio je i o nekakvim jazavcima u Vladi, valjda misleći na moje suradnike - ja sam pretražio cijelu Vladu, angažirali smo naše pripadnike, djelatnike sigurnosti, niti jazavce nismo našli, čak nema ni materijalnih dokaza da su ovdje ikad boravili... Provjerili smo i ima li tko završenu školu Yutela, išli smo u kadrovsku službu, ali nema nikakvih podataka čak ni tragova da netko ima Yutelovu školu, a izgleda da čak ni te škole nije bilo...

Ja poštujem predsjednika i instituciju predsjednika. Kao odgovoran predsjednik Vlade išao sam provjeravati njegove navode, na kraju mi se čini da ga je možda netko od njegovih sugovornika dezinformirao, doveo ga u zabludu. Koji su razlozi da ga netko od njegovih sugovornika tako dezinformira i toliko dovede u zabludu, to bi on morao vidjeti. Jesu li oni bili pod utjecajem nečega, ja to ne znam - izjavio je premijer za RTL.

Glavna 'strelica' predsjednikove kritike ide prema Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu i inzistira na parlamentarnom nadzoru Stožera, a u tome mu se pridružila i gotovo cijela oporba. Jeste li razmišljali da idete u takvom pravcu, zanimalo je Damiru Gregoret koja je vodila intervju.

- Ne bih rekao da je to jedini element. On često, ničim izazvan, spominje članove obitelji drugih političara i sasvim nevezanog konteksta. I moram priznati da to učestalo spominjanje članova obitelji nikako ne mogu povezati s realnošću niti s nekakvim normalnim komunikacijama između političara niti njega kao jedne od institucija. To je jako važno. Nema ničeg osobnog, mi smo tu kao predsjednik Vlade i predsjednik Republike. Osobnog nema baš ničega. I baš zbog toga što moramo raditi ključnu distinkciju argumentima pa i u izričaju svakoga od nas, nećemo prihvatiti da je to nekakva 'igra u pješčaniku zaigranih političara u dječačkoj fazi'. To nije tako. Nema izjednačavanja, to mi je bitno. Vrlo važan detalj. Kad kažem da netko ne govori istinu, onda to kažem na temelju činjenica. Ne zato što to izmišljam. Za razliku od nekoga tko izmišlja - poručuje Plenković.

O Stožeru civilne zaštite je ponovio da je priča o zakonitosti i ustavnosti riješena kroz dva zakona.

- Neki ljudi imaju drukčiji stav i artikulirali su ga kroz podneske Ustavnom sudu. Odgovorili smo na niz pritužbi, predmeti su pred Ustavnim sudom i on će se očitovati - rekao je.

Vlada, kaže, nema vremena biti Stožer civilne zaštite, ponovio je. Otkrio je da članica Stožera Maja Grba Bujević koja je danas odabrana za zamjenu Josipa Salapića u Saboru, neće više biti članica Stožera.

Zastupnici Domovinskog pokreta Karolini Vidović Krišto koja u Saboru odbija nositi masku, poručio je da bi se trebala ponašati odgovorno.

- Nisam primijetio da bilo tko drugi ima takve eskapade. Ne vidim uopće u čemu je problem - dodao je.

Rekao je i da ne zna gdje je ovih dana HSLS-ov zastupnik Dario Hrebak. Odbacio je optužbe da se u Hrebakovom slučaju radilo o dvostrukim mjerilima jer je on "djelovao na temelju preporuka." Ocijenio je i da je dugo trajalo donošenje preporuke da ode u samoizolaciju na lokalnoj razini.

Kritizirao je zastupnike Mosta da su imaju problem s temom Europske unije i da su uvijek slabo pripremljeni za te teme, a "kada im se odgovori na politički način, odmah svi bježe pod zaštitu predsjedavajućeg, predsjednika, potpredsjednika, da ih se zaštiti".

- Inače, ja preporučam svakome da nikada i nikako ne koalira s Mostom. S bilo kime, samo ne s Mostom. Iz iskustva, argumentirano ovo mogu obrazložiti onome tko god hoće - rekao je.

Rekao je da odluke o kandidatima na lokalnim izborima slijede na jesen. Upitan može li ministar zdravstva Vili Beroš pobijediti na izborima, odgovorio je će on "sada imati puno posla s dubinskim reformama zdravstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:32