ŠAMAR IZ BERLINA IPAK NIJE ŠAMAR?

'ANGELA NE DOLAZI JER PROSLAVA TRAJE DO SITNIH SATI, A ONA ODMAH UJUTRO IMA SASTANKE' Doris Pack se čula s Merkel

 AFP / CROPIX

Europarlamentarka Doris Pack izjavila je za Hrvatski radio kako je razgovarala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja joj je kazala kako je jedini razgod nedolaska u Zagreb na proslavu ulaska Europsku uniju jutranji sastanak dan poslije u Berlinu.

Pack tističe kako je Merkel napomenula kako nema skrivene poruke, već kako će proslava trajati do kasno u noć te da bi se mogla vratiti tek u tri sata iza ponoći u Berlin, gdje je ujutro niz sastanaka.

Europski zastupnik iz njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Elmar Brok izrazio je za HRT nezadovoljstvo zbog odjeka koji je u Hrvatskoj izazvala vijest o nedolasku kancelarke Angele Merkel u Zagreb. Brok smatra da to nije pošteno prema Njemačkoj, koja je najviše učinila za Hrvatsku.

"Doista je nerazumljivo da ovih dana, u trenucima slavlja, glavna vijest u medijima bude nedolazak kancelarke Merkel, koja ne dolazi iz vrlo jasnih razloga, a koji nisu politički. To je potpuno nepošteno prema zemlji koja se najviše borila za priznanje hrvatske samostalnosti, nasuprot većini ostalih europskih zemalja, i koja je cijelo vrijeme podržavala hrvatsko pristupanje EU-u. Više od 90 posto zastupnika u njemačkom parlamentu glasovalo je za hrvatsko članstvo, to je poruka koje trebate prenijeti vašoj zemlji, a ne ova protokolarna pitanja", rekao je Brok.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji dolazi iz njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), nije htio komentirati, rekavši da osim objašnjenja same kancelarke Merkel nema drugih informacija.

Austrijski zastupnik Hannes Swoboda, dugogodišnji izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, rekao je za HRT da kancelarka Merkel ne dolazi zbog predizborne kampanje, jer se na proširenje EU-a u Njemačkoj ne gleda dobro. Njezin nedolazak nije poruka Europe niti je poruka Njemačke. Gospođa Merkel je u predizbornoj kampanji, rekao je Swoboda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:42