GAY BRAKOVI

ANKETA O REFERENDUMU 68% ljudi za, 26% protiv! Željka Markić: 'Ova Vlada je agresivna'

Istraživanje agencije Promocija puls objavljeno je sinoć u emisiji HTV-a Fokus
 Youtube/HTV

Istraživanje agencije Promocija puls objavljeno sinoć u emisiji HTV-a Fokus pokazuje da bi 68 posto ispitanika koji su izjavili da će 1. prosinca sigurno izaći na referendum glasalo za to da se u Ustavu brak definira kao životna zajednice muškarca i žene, a protiv te definicije glasalo bi 26,7 posto ispitanih.

Najveću podršku ustavnoj definiciji braka prema istoj anketi dali bi birači izvan-parlamentarne konzervativne stranke Hrast, njih 87,5 posto, te birači najveće oporbene stranke HDZ-a, njih 85,7 posto.

Većina birača lijevo liberalnih stranaka glasala bi na referendumu protiv predložene ustavne definicije braka, ali ne svi. Čak 39,5 posto, dakle više do jedne trećine birača SDP-a, glasali bi prema istraživanju Promocija Pulsa za inicijativu „U ime obitelji“, a najslabiju podršku ta inicijativa ima među biračima HNS-a, 23,7 posto.

Navedeni rezultati ankete provedene krajem prošlog tjedna izmamili su osmijeh na lice ključne „frontmanice“ Inicijative „U ime obitelji“ Željke Markić koja u spomenutoj emisiji, uz kolumnista Večernjeg lista Darka Pavičića branila argumente inicijatora toga referenduma.

Na strani protivnika ovog referenduma bili su predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić koji je zbog uvjerenja da je referendum o braku neustavan zatražio i dobio izuzeće od članstva u Državnom izbornom povjerenstvu za provedbu referenduma, te psihologinja Mirjana Krizmanić.

Željka Markić je izjavila da su ona i njezini suradnici referendumskom inicijativom željeli spriječiti da jedna „agresivna vlada“ iza koje ne stoji većina građana Hrvatske totalitarnom metodom promijeni pojam i sadržaj braka. Ustvrdila je da su u središtu njihova zanimanja djeca. „Djeca, posvajanje djece je ključno. Djeca su itekako vezana uz pitanje braka“, ustvrdila je. Suprotstavila tvrdnji psihologinje Mirjane Krizmanić koja je podsjetila da su najnovija istraživanja pokazala da je homoseksualnost uređeni varijetet seksualnog ponašanja. „Ne postoje jasni znanstveni dokazi da bi homoseksualnost bila urođena, postoji seksualno ponašanje koje nije uvjetovano rođenjem, već je posljedica izbora“, uvjeravala je Markić.

Također je ustvrdila da se ustavna odredba prema kojoj je brak zajednica žene i muškarca, bude li potvrđena na referendumu, može iz Ustava izbaciti samo referendumom, a ne dvotrećinskom većinom u Saboru.

Novinar Darko Pavičić je, pozivajući se na svoju „insajdersku poziciju“ ustvrdio da iza inicijative „U ime obitelji“ ne stoji nikakva financijski moćna organizacija, već „skupina dobro organiziranih entuzijasta“. Katolička crkva prikupljanje potpisa je, tvrdi Pavićić, podržala u samoj završnici Markić i Pavičić u više su navrata nastojali opovrgnuti prigovor da je inicijativa o ustavnoj definiciji braka antimanjinska. Inicijativu su, ustvrdili su, uz Katoličku podržale i ostale crkve u Hrvatskoj, ne samo katolička: Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, reformirane crkve te Židovska zajednica Bet Izrael. Podršku su im, tvrde, uskratili samo Židovska općina u Zagrebu i jedna reformirana crkve. Markić se pohvalila da je referendumska inicijativa u Istočnoj Slavoniji, u okolici Vukovara dobila i podršku tamošnjih Srba.

Predsjednik zadarskog općinskog suda Željko Rogić je čvrsto zastupao stajalište da se referendum o ustavnoj definiciji braka nije smio dogoditi jer je referendumsko pitanje kojim većina u građana odlučuje o pravu manjine, po njegovom uvjerenju u suprotnosti s Ustavom.

Psihologinja Mirjana Krizmanić je ustvrdila da je kao građanku silno zabrinuta nad mogućnošću da se ustavom legalizira diskriminacija jedne manjine. „Mi smo netolerantno društvo, u takvom društvu zakon koji će diskriminirati jednu manjinu za mene je zastrašujući“, ustvrdila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:14