LOKALNI IZBORI

ANKETA U HDZ-u Zdravko Marić najbolji kandidat za gradonačelnika Zagreba, a slijedi ga Tomislav Ćorić

 BRUNO KONJEVIĆ / HANZA MEDIA

Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić još neko vrijeme može biti miran. Njegova Gradska organizacija neće se raspuštati prije lokalnih izbora, iako je deset od 17 šefova područnih organizacija HDZ-a Zagreb uputilo kritike na Mikulićev račun.

Zbog toga su tražili i hitan sastanak s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem, a u HDZ-ovim redovima sve je odmah protumačeno kao udar na šefa HDZ-a Zagreb.

Da Mikulić ostaje, odlučeno je na sastanku u srijedu navečer koji je potrajao nekoliko sati. No, zanimljivo je da je sastanak održan u dva dijela. Prvi je dio održan u 18 sati, a na njega je Plenković pozvao samo potpisnike pisma koji su izrazili nezadovoljstvo radom zagrebačke organizacije.

Mislav Herman

Na tom su sastanku, doznajemo, bila i dva najbliža Plenkovićeva suradnika - Vladimir Šeks i Davor Božinović, te glavni tajnik Jandroković, ali i novi šef Kluba utemeljitelja Mario Kapulica. Neki u HDZ-u smatraju znakovitim to što na prvi dio sastanka nisu bili pozvani ni Mikulić, koji je bio tema tog okupljanja, ni Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić za kojega u HDZ-u često ističu da kontrolira zagrebački HDZ. Mikulić i Brkić, doznajemo, pozvani su tek na drugi dio sastanka koji je počeo oko 19 sati. Nisu bili pozvani ni ostali šefovi područnih odbora.

Iako se iz HDZ-a poručivalo da je riječ o sastanku na kojem će se raspravljati o lokalnim izborima, doznajemo da su potpisnici pisma doista računali na moguću Mikulićevu smjenu jer su, navodno, već imali čovjeka koji je kao v.d. trebao naslijediti Mikulića na čelu HDZ-a Zagreb. Riječ je, kako pričaju u stranci, o Mislavu Hermanu, šefu Područnog odbora Medveščak. Na sastanku se kritiziralo Mikulića, ali, kako doznajemo, i glavnog tajnika zagrebačkog HDZ-a Ivana Ćelića kojeg je oštro napao Ante Plazonić, predsjednik PO-a Sesvete, a potom još nekoliko potpisnika pisma. Plazonić je navodno optužio Ćelića da on, zapravo, vodi cijelu priču u Zagrebu i da je glavni kadrovik. U raspravu se uključio i Brkić koji je, pričaju HDZ-ovci, kazao Plazoniću: “Pa jeste li vi glasovali za njega”. Brkić je, navodno, rekao kako nije u redu to što se radi te da ne treba ići u raspuštanje prije lokalnih izbora.

Burna rasprava

Predomislili su se, doznajemo, i neki potpisnici pisma, poput Ivane i Marija Župana koji su se također izjasnili protiv raspuštanja. Tijekom burne rasprave, pričaju sudionici, Plenković im je kazao da neće biti raspuštanja. Ističu kako im je šef tom prilikom bio korektan. No, neki su bili iznenađeni što je došlo do preokreta jer su bili uvjereni da će Mikulić biti maknut.

“To pismo nikada ne bi bilo poslano šefu stranke da nije bilo dogovora sa središnjicom, odnosno s Plenkovićem i njegovim najbližim suradnicima. Tako se to uvijek radi u HDZ-u. Stvar je u tome što bi se Plenković htio riješiti Mikulića, ali, po običaju, ne želi biti direktno umiješan u to. Sada se na elegantan način izvlači, spušta tenzije i sve prepušta zagrebačkoj organizaciji”, tumači preokret dio dugogodišnjih članova HDZ-a.

Kažu kako je ovim potezom Plenković htio malo uzdrmati zagrebačku organizaciju i pokazati da nisu tako jedinstveni i jaki kako se predstavljaju. Tim više što od početka slove kao ljudi Milijana Brkića pa, samim time, i oporba novom predsjedniku HDZ-a.

“Problem je što vlada velika konfuzija u zagrebačkom HDZ-u, ali i odnosu središnjice prema toj organizaciji. Sve što se radi, radi se napola. Ako su išli u micanje Mikulića, trebali su ići do kraja, ovako se samo stvara daljnji kaos. Slično je bilo i s pričom oko rušenja proračuna Bandiću, i to je odrađeno polovično”, kaže jedan istaknuti član stranke. Dodaje da je Plenković pogriješio i da je, zapravo, trebao odmah nakon dolaska raspustiti zagrebački HDZ.

Na sastanku se, kažu naši izvori, dugo razgovaralo i o kandidatima za zagrebačkoga gradonačelnika. Plenković je, kažu, pozvao sve sudionike sastanka da sami predlože nekoliko kandidata.

Sjednica u utorak

Nakon prebrojavanja je najviše glasova imao ministar financija Zdravko Marić, a potom i ministar rada Tomislav Ćorić. U kombinacijama je bio niz imena, a među njima Andrija Mikulić te nesuđeni v.d. Mislav Herman. Nastavak priče o kandidatima očekuje su u utorak ili srijedu kada će se održati prošireno Predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a. Tada bi se trebalo ponovno glasovati o kandidatu koji će potom kao prijedlog biti upućen najprije u Gradski odbor, a potom u središnjicu stranke. U HDZ-ovim kuloarima mnogi smatraju da ni Marić, ni Ćorić neće htjeti prihvatiti kandidature za Zagreb.

“Ne vjerujem da će se upuštati u to. Za to se treba ozbiljno pripremati. Plenković ne bi želio da se mogući loš uspjeh u Zagrebu veže za njegovo ime, ali na to se trebalo misliti ranije. Osobno ne isključujem mogućnost da na kraju kandidat bude Mikulić. U tom slučaju, ako ne napravi dobar rezultat, uvjeren sam da će mu se Plenković zahvaliti na dosadašnjem radu.”

Kaotično u Sisku: šef HDZ-a dao ostavku, povjerenik Goran Marić

Velikih problema s kandidatima, kako doznajemo, HDZ ima u Požegi i Sisku. Gradski i županijski HDZ u Požegi želi da kandidat za gradonačelnika bude Darko Puljašić, a Plenković, navodno, inzistira na Vedranu Neferoviću.

U Požegi su, kažu HDZ-ovci, prilično jedinstveni u svom odbijanju Neferovića pa je odluka o kandidatu već nekoliko puta odgođena.

I u Sisku je priličan kaos. Tamo već dulje vlada sukob na relaciji Željko Krapljan - gradski HDZ i Ivo Žinić - županijski HDZ.

Krapljan, prema pričama HDZ-ovaca, gura kao kandidata Franju Šabana, a Žinić inzistira na Željki Josić.

Doznajemo da je intervenirao i glavni tajnik Gordan Jandroković koji je, navodno, tražio od Krapljana da podnese ostavku ili će u protivnom raspustiti gradski HDZ.

Krapljan je, kažu, podnio ostavku pa bi povjerenik HDZ-a za Sisak trebao, navodno, biti ministar Goran Marić. (R.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 10:37