PRVE ANALIZE

‘Ankete daju rezultat koji je početkom godine bio nezamisliv! Ova stranka ima ključeve Banskih dvora‘

‘Rezultat koji imamo na raspolaganju SDP-u daje pravo razmišljati o sastavljanju lijevo-liberalne vladajuće većine u Saboru‘, rekao je Božo Kovačević

Nikola Baketa, Oriana Ivković Novokmet, Boris Orešić, Božo Kovačević, Mirela Holy

 Jutarnji List/Hanza Media

Na početku večerašnje specijalne emisije ‘Izborna noć‘ Jutarnjeg lista, voditelj Boris Orešić zatražio je od gostiju Mirele Holy, Bože Kovačevića, Oriane Ivković Novokmet i Nikole Bakete ocjenu izbornih anketa koji su pristigle nakon zatvaranja birališta.

- Rezultat koji imamo na raspolaganju SDP-u daje pravo razmišljati o sastavljanju lijevo-liberalne vladajuće većine u Saboru, čak i bez Zorana Milanovića kao premijera. Znam da bi SDP-u bilo teško napraviti promjenu u odnosu na angažman Milanovića, ali podsjećam da je Milanović u kampanji davao izjave koje su bile dijametralno suprotne programu SDP-u - komentirao je Božo Kovačević, bivši ministar u Vladi SDP-a i HSLS-a i negdašnji diplomat.

Politolog Nikola Baketa primijetio je da izborne ankete ne daju dovoljno mandata lijevo-liberalnoj koaliciji zajedno s manjina 76 potrebnih mandata.

- Možda bi se moglo dogoditi da se sastavi Vlada s Milanovićem kao premijerom, ali mislim da ne bi dugo trajala. HDZ-u bi za komotnu većinu trebao 71 mandat osvojen na izborima - procijenio je Baketa.

Aktivistica u nevladinoj organizaciji Gong Oriana Ivković Novokmet upozorila je kako izborne ankete daju rezultat koji je, istaknula je, početkom godine bio nezamisliv.

- HDZ je početkom godine imao veliku prednost ispred SDP-a. U ovom trenutku, međutim, ne čini mi se da lijevo-liberalne stranke mogu sastaviti većinu - ocijenila je Oriana Ivković Novokmet. Na pitanje Borisa Orešića kome bi se mogao prikloniti Domovinski pokret (DP), Oriana Ivković-Novokmet izrazila je uvjerenje kako je DP ipak bliži HDZ-u.

- Domovinski je pokret izrastao iz HDZ-a. Nakon ovih snimki, jasno je da on ne želi s Plenkovićevim HDZ-om. Naravno, tu se mogu dogoditi razne stvari. Može se tražiti da se HDZ odrekne Andreja Plenkovića, što ne djeluje izgledno - rekla je Oriana Novokmet.

Bivša ministrica u SDP-ovoj vladi i negdašnja predsjednica Oraha Mirela Holy ocijenila je kako DP drži ključeve većine u Saboru i nove Vlade.

- S obzirom na stavove platforme Možemo, mogu zamisliti i manjinsku vladu. Mislim da to ne bi bilo tako loše, a Hrvatska već ima iskustvo manjinske vlade. Po izlaznim anketama, DP je tu onaj koji nosi ključeve Banskih dvora. Htjela bih spomenuti da je Sandra Benčić rekla da je spremna podržati manjinsku vladu - rekla je Mirela Holy.

Nitko nema startnu prednost

U nastavku specijalne emisije Jutarnjeg ‘Izborna noć‘ Božo Kovačević razmotrio je opciju sastavljanja većine predvođene HDZ-om ali bez Andreja Plenkovića.

- Snimka koja je izašla u javnost, s Plenkovićevim izjavama o Mostu i Domovinskom pokretu, sugerira da u HDZ-u postoje oni koji se ne slažu s Plenkovićem. Isto tako, ne bih podcijenio utjecaj Katoličke crkve i na HDZ, i na potencijalne partnere HDZ-a na desnici - komentirao je Kovačević.

Nikola Baketa, nadovezavši se na moguću koaliciju HDZ-a i DP-a, upozorio je kako izlazne ankete ne daju dovoljno mandata za sastavljanje vladajuće većine jer im, dodao je, fale dva mandata do potrebnih 76.

- Sada je u dobroj poziciji i Zoran Milanović. On može reći da je puno pomogao SDP-u i svima onima koji su za skidanje HDZ-a s vlasti - ocijenio je Baketa. On je upozorio kako unutar devet osvojenih mandata Mosta može biti i kandidata suverenista.

Špekulirajući o mogućim partnerima HDZ-a, Oriana Ivković Novokmet ustvrdila je kako je Andrej Plenković svakako htio izbjeći koaliciju s DP-om, a, dodala je, sada to neće biti moguće ako želi sastaviti većinu u parlamentu.

- Pretprošli saziv Sabora, odnosno njegova većina, održavana je ‘žetončićima‘ koje je osigurao Milan Bandić - podsjetila je Oriana Ivković Novokmet.

Mirela Holy izrazila je uvjerenje kako prema izbornim anketama niti HDZ, niti koalicija ‘Rijeke pravde‘ nemaju startnu prednost u sastavljanju parlamentarne većine. Božo Kovačević reagirao je ocjenom da Andrej Plenković i HDZ ipak predstavljaju gubitnike izbora s obzirom na, dodao je, očekivanja i predizborne analize.

Osvrnuvši se u specijalnoj emisiji Jutarnjeg ‘Izborna noć‘ na proceduru u kojoj šef države daje mandat za sastavljanje vlade, Oriana Ivković Novokmet upozorila je kako Ustav nije do kraja precizan u definiranju odluke tko dobiva priliku sastaviti vladu.

- Apsolutno je neobična situacija u kojoj je šef države najavio mogući angažman predsjednika Vlade - dodala je Oriana Ivković Novokmet.

Mirela Holy ocijenila je mogućom smjenu Andreja Plenkovića ako ne uspije sastaviti parlamentarnu većinu.

- Na odluke u HDZ-u jako utječe izborni rezultat i osvajanje ili očuvanje vlasti. Plenković će biti saborski zastupnik u najgorem slučaju za njega, ali do sada je predsjednicima HDZ-a bilo teško ‘progutati‘ takav status - komentirala je Mirela Holy. Izrazila je uvjerenje kako bi i politička pozicija Zorana Milanovića mogla biti oslabljena ako, kazala je Holy, ne uspije preuzeti mjesto premijera.

Autokratska vladavina

- Milanović je bio gospodar igre. On je držao agendu opozicije. Rekla bih da je kod Butkovića napravio pogrešku. Plenković je bacio Butkovića u vatru i Milanović je to progutao, ali se kasnije osvijestio - komentirala je Mirela Holy. Pohvalila je i potez Milanovića da se izbori održe u srijedu.

Božo Kovačević iznio je ocjenu da Zoran Milanović u objavi kandidature za premijera nije riskirao ništa.

- SDP je tu riskirao sve, ali je na kraju dosta dobio. Milanović sudjelovanje u kampanji može tretirati kao predigru, dio kampanje, za kandidaturu na predsjedničkim izborima koji slijede - ocijenio je Kovačević.

Politolog Nikola Baketa ocijenio je u specijalnoj emisiji Jutarnjeg ‘Izborna noć‘ kako SDP može biti zadovoljan rezultatima i radi toga jer je, naznačio je, iz političke igre izbacio Socijaldemokrate koji su nastali iz redova otpadnika iz SDP-a.

Božo Kovačević, komentirajući SDP-ov predizborni program, ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da u SDP-ovom programu nema ni riječi o vanjskoj politici.

- Ivan Račan je izjavio kako Hrvatskoj ne treba vanjska politika jer je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve. Ta izjava je idiotska, baš me zanima da li se članovi SDP-a slažu s takvim pristupom vanjskoj politici - komentirao je Kovačević.

On je upozorio kako je Andrej Plenković u svome premijerskom mandatu ignorirao ustavne odredbe o suradnji sa šefom države u formiranju vanjske politike što je, istaknuo je, također neprihvatljivo. Kovačević nije odbacio procjene da bi se Zoran Milanović na čelu Vlade u vanjskoj politici mogao ponašati kao Viktor Orban na čelu mađarske vlade.

- Mogao bi Milanović biti i gori od Orbana koji se na kraju uvijek dogovori s Bruxellesom. Sjetimo se samo što je Milanović govorio o visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH - komentirao je Kovačević.

I Oriana Ivković Novokmet ocijenila je kako su neke Milanovićeve izjave bila na tragu Viktora Orbana.

- Ni Plenković, s druge strane, nije zaštitnik liberalne demokracije, jer da jest promicao bi vladavinu prava u Hrvatskoj, a to ne čini - ustvrdila je Oriana Ivković Novokmet. Ona je izrazila uvjerenje kako postoji prostor da se lijevo-liberalne stranke dogovore s Mostom i sastave parlamentarnu većinu.

Osvrnuvši se u specijalnoj emisiji Jutarnjeg ‘Izbora noć‘ na protekli premijerski mandat Andreja Plenkovića, Božo Kovačević ocijenio je kako se radilo o autokratskoj vladavini.

- Autokracija je ako vi kažete da ćete osigurati 76 mandata ovako ili onako - komentirao je Kovačević. Mirela Holy izrazila je uvjerenje kako nije ključno pitanje za HDZ kakav je bio premijer Andrej Plenković, već kakvi su bili njegovi ministri i članovi.

- S druge strane, ima elemenata koji ukazuju da je i nekim članovima HDZ-a dosta Plenkovića - kazala je Mirela Holy, dodavši da je HDZ ostvario šokantno dobar rezultat s obzirom na, kazala je, model vladavine HDZ-a.

- Imate situaciju da Mario Banožić slobodno šeta, a Albanka koja je ubila dvoje ljudi je u istražnom zatvoru - upozorila je Mirela Holy, nakon čije je ocjene Boris Orešić zaključio prvi dio emisije u kojoj su sudjelovali politolog Nikola Baketa, bivši ministri u SDP-ovim vladama Božo Kovačević i Mirela Holy te Oriana Ivković-Novokmet iz GONG-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:45