NAJAVA OBRAČUNA

Anonimno pismo uzburkalo strasti u SDP-u, sve je zakuhao Petek, mnogi su ostali zatečeni

U pismima koja je Petek predočio članstvu vidi se kako je predsjedniku stranke Peđi Grbinu ukazivao da je protiv koalicije s Možemo!

Renato Petek

 Tomislav Kristo/Cropix

- Ništa se suštinski u zagrebačkom SDP-u nije promijenilo niti riješilo izbacivanjem Viktora Gotovca. Dokaz su pisma koje je Renato Petek poslao Gradskom odboru u kojima se kroz godinu i pol dana obraćao različitim tijelima stranke, bez ikakvih uspjeha i reakcija - započinje mail anonimnog SDP-ovca koji tvrdi da se njihov gradski zastupnik Petek kao pripadnik zadnje generacije SDP-a bori za opstanak stranke u Zagrebu.

- Što se dogodilo? - postavlja pitanje i odgovara kako su na prošloj sjednici Gradskog odbora SDP Zagreb Peteka (čekali su kad nije bio prisutan!) nagazili i blatom se nabacivali Kolarić, Račan, Klisović, Moslavac Forjan "te nekoliko manje viđenijih veličina SDP-a".

Petek pak, uzvraća udarac objavom pisama koja je ranije upućivao različitim tijelima stranke, a ona, kako tvrdi autor maila, bacaju novo svjetlo i na neke događaje kroz koje je stranka prolazila od ulaska u koaliciju s Tomaševićem, kratkog izlaska iz nje, izbacivanju Gotovca te ponovnom dogovoru s Možemo!

Petekova pisma koja su obrađena na 13 stranica šalju se članovima zagrebačkog SDP-a uz obavijest o novoj sjednici Gradskog odbora (konačnom obračunu) koja će se održati u srijedu u 18 sati u sjedištu stranke na Iblerovom trgu u Zagrebu.

U pismima koja je Petek predočio članstvu (a dostavljena su i medijima) vidi se kako je predsjedniku stranke Peđi Grbinu ukazivao da je protiv koalicije s Možemo! u kojoj će SDP uzimati plaćena mjesta. Izravno je bio protiv toga da Joško Klisović postane predsjednik Gradske skupštine. Ukazivao je strančakom šefu na muljanje s natječajima i pokušavao to riješiti "unutar kuće", problematizirao podjele u stranci, osvrtao se na to što ga se smatra "problematičnim", iznosio svoje stavove o tome kako i na kojim temama bi se SDP trebao profilirati.....

Nakon stegovnih mjera za članova organizacije koji su podržavali bivšeg predsjendika Viktora Gotovca u prekidu koalicije s Možemo! Petek je upozoravao na to da se problemi trpaju pod tepih, a da se članstvo raslojava.

- Umjesto da se odrade otvoreni sastanci s razgovorima što se dogodilo i kako dalje, na snazi je djelovanje po modelu naši i vaši. Tako se zbog podjela dio članstva pasivizira i čeka neku bolju budućnost, a oni koji su bliže vatrici, bivaju zagrijani da bi i oni mogli biti zaposleni kao u slučaju onih nekoliko direktorskih i ravnateljskih pozicija koje su već dobili naši članovi na javnim natječajima tijekom posljednjih 17 mjeseci. Ukrcaj na brod pobjednika Tomaševića je zamaglio pogled i suočavanje s razlozima zbog kojih je stranka u Zagrebu u tri ciklusa rezultatski pala s 20+ na 5 mandata u Gradskoj skupštini - upozoravao je Petek u jednom od pisama.

Pokušali smo dobiti reakciju prozvanih zagrebačkih SDP-ovaca, no oni s kojima smo uspjeli stupiti u kontakt bili su zatečeni optužbama i najavom "obračuna" u srijedu na novoj sjednici Gradskog odbora. Tvrdili su da ne znaju ništa o tome da je Petek svoju korespodenciju sa stranačkim tijelima dostavio svim članovima Gradskog odbora i predsjednicima mjesnih organizacija, kao ni za njen sadržaj, pa da se ne mogu referirati na njegove optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:49