LOKALNI IZBORI

Ante Franić: ‘Kao gradonačelnik Splita riješit ću problem zaštićenih najmoprimaca‘

‘Prvi potez kao gradonačelnika bit će mi osnovati registar privatnih stanova u posjedu zaštićenih najmoprimaca‘, rekao je Franić
Ante Franić
 Vojko Basic/Cropix

Kandidat SDP-a za splitskoga gradonačelnika Ante Franić izjavio je u četvrtak da će, bude li izabran na tu dužnost, odmah početi rješavati dugogodišnji problem više stotina zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova u Splitu zbog kojeg se vode mnogi sudski postupci.

"Želim poslati poruku zaštićenim najmoprimcima i vlasnicima stanova da nećemo kukavički izbjegavati rješenje tog životnog problema, kako to radi država već godinama, a što je dovelo do brojnih sudskih postupaka, pravne nesigurnosti i velikih troškova sudskih postupka", istaknuo je Franić na konferenciji za novinare.

Rekao je da će kao gradonačelnik Splita biti odlučan u brzom i učinkovitom rješavanju problema s kojim se suočavaju zaštićeni najmoprimci i vlasnici stanova, a kojim je u Splitu, kako je dodao, obuhvaćeno 350 do 400 obitelji.

"Prvi potez kao gradonačelnika bit će mi osnovati registar privatnih stanova u posjedu zaštićenih najmoprimaca, koji će sadržavati sve bitne podatke o stečenim pravima i broju korisnika zaštićenog najma", rekao je Franić i dodao kako će se zauzeti za to da se napravi popis stanova u vlasništvu Grada, a "prazne stanove i one koji se koriste bez valjanog osnova odmah će renovirati i omogućiti njihovu dodjelu zaštićenim najmoprimcima.

Najavio je da će se u prevladavanju teškoća zaštićenih najmoprimaca u Splitu zauzimati za to da im se osigura dio POS-ovih stanova koje se planira graditi u Hercegovačkoj ulici te u prigradskome naselju Sirobuja.

Franić je također rekao da će "snažnim pritiskom na Vladu" od nje zahtijevati da sufinanciranjem izgradnje i dodjelom državnih stanova sudjeluje u rješavanju problema zaštićenih najmoprimca i vlasnika stanova u Splitu.

Rekao je da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine priprema novi zakon o najmu stanova koji će, kako je istaknuo, "po svemu sudeći, obvezu države još jedanput prebaciti na teret zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova",

Ustavni sud donio je u rujnu 2020. rješenje kojim se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:28