25. OBLJETNICA SMRTI

Ante Gotovina o Šušku: ‘Bio je strog, ali pravedan. Slušali smo mi njega, ali i on nas...‘

Sigurno je da je kao ministar obrane i političar doprinio onom što danas imamo. Zemlju sigurnu. Slobodnu, kaže Ante Gotovina

Ante Gotovina

 Niksa Stipanicev/Cropix

U povodu 25. obljetnice smrti ratnog ministra obrane i potpredsjednika HDZ-a Gojka Šuška sutra će se održati komemorativni skup u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" s početkom u 18 sati.

Na komemorativnom skupu, koji se održava na dan Šuškove smrti, prigodne govore održat će predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja "Gojko Šušak“ Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a u ime obitelji govorit će kćerka Katarina Šušak.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić za Hinu je kazao da će tijekom komemorativnog skupa biti prikazan i prigodni film u kojem će se evocirati uspomene iz tih po Hrvatsku vrlo bitnih vremena.Dodao je da će se u filmu prikazati najvažnije iz života i rada tada ratnog ministra Gojka Šuška kako bi se pokazala konekcija i briga HDZ-a i za zajedništvo s našim narodom u Bosni i Hercegovini te kako bi se ukazalo na činjenicu da je to zajedništvo vrlo bitno za opstojnost cijelog hrvatskog naroda.

Uoči skupa su o Šušku za Dnevnik Nove TV govorili njegovi suradnici.

- Bio je strog, ali pravedan. Volio je svoju vojsku, poštovao ju je, a mi vojnici smo imali povjerenje u njega. Slušali smo mi njega, ali slušao je i on nas. Uvijek je tražio informaciju u realnom vremenu, rekao je umirovljeni general Ante Gotovina.

Riječi hvale za Šuška je imao i Ljubo Ćesić Rojs. On ga, kaže, pamti kao plemenita čovjeka od riječi. Nije puno pričao, ali u pregovorima je bio čvrst kada su u pitanju hrvatski interesi, rekao je Rojs za Dnevnik Nove TV.

Bivši saborski zastupnik Ante Beljo ispričao je kako su se on i Šušak vratili iz Kanade na prvi sabor HDZ-a, na poziv prvog hrvatskog predsjednika.

- Pokojni predsjednik je rekao - ‘bez obzira što se događalo vi trebate doći‘. On je izuzetno puno radio, bio je dobar organizator. I jako malo govorio, kaže Beljo.

Gojko Šušak je najprije bio ministar za iseljeništvo, a zatim ratni ministar obrane.

- Nezaobilazno je zaslužan za ustrojavanje, opremanje, školstvo, obuku oružanih snaga, što je nama omogućilo da krenemo u oslobađanje zemlje. Sigurno je da je kao ministar obrane i političar doprinio onom što danas imamo. Zemlju sigurnu. Slobodnu, kaže Ante Gotovina i dodaje da danas mnogi uče na njegovom primjeru.

Šušak je u akciji Oluja, ali ne samo u njoj, bio ključna osoba za odnose sa SAD-om. Vesna Škare Ožbolt je ispričala kako se pokazalo da SAD njegovo mišljenje uvažava.

Komemorativni skup na kojem se očekuje nazočnost oko 2.000 ljudi organizirali su središnjica HDZ-a te HDZ-ova zajednica branitelja "Gojko Šušak“ i zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman".

Prije komemorativnog skupa, izaslanstvo HDZ-a će položiti vijence na grob dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, a u 16 sati će u crkvi u Dubravi biti održana sveta misa za Gojka Šuška.

Gojko Šušak rođen je u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945., a umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Ministar obrane bio je od 1991. do smrti 1998., a bio je i jedan od najbližih suradnika predsjednika Franje Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:58