StoryEditor
21. OBLJETNICA AKCIJE

ANTE GOTOVINA 'Zbog Maslenice bili smo spremni za finale, za Oluju. To je bio početak kraja'

Monumentalni križ postavljen je na kameni postament, ukrašen pleterom i uklesanom porukom hrvatskim sinovima – „mirno spavajte u njedrima svoje Hrvatske"
 Luka Gerlanc / CROPIX

- Križ koji smo otkrili je simbol žrtve naše braće koji su dali svoje živote za našu slobodu, za naš mir i budućnost. On je simbol vjere i nade svima nama. Veseli me što sam danas zajedno sa mojim suborcima – rekao je general Ante Gotovina, koji je u subotu, u sklopu obilježavanja 21. obljetnice akcije „Maslenica“, svečano otkrio veliki kameni križ, postavljen na sjevernoj strani starog Masleničkog mosta, javlja Slobodna Dalmacija.

Sa generalom Gotovinom, ratnim zapovjednikom u akciji „Maslenica“, križ je otkrio njegov suborac general Damir Krstičević, te inicijatori izrade šest metara visokog i deset tona teškog kamenog križa – Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana Vojne policije Zadarske županije i Ivan Delija, predsjednik Udruge veterana vojne policije Osječko-baranjske županije.

Križ je darovao zadarski kamenoklesar Marinko Katuša, kao i dvije granitne ploče – na jednoj su ispisana imena svih mjesta oslobođenih u operaciji „Maslenica“, kao i imena 32 postrojbe koje su sudjelovale u akciji, dok će se na drugoj, koja će tek biti postavljena, ispisati imena 127 branitelja koji su poginuli u akciji „Maslenica“.

Monumentalni križ postavljen je na kameni postament, ukrašen pleterom i uklesanom porukom hrvatskim sinovima – „mirno spavajte u njedrima svoje Hrvatske“.

- Akcija „Maslenica“ je bila prva velika operacija Hrvatske vojske. Do tada smo se samo branili, a od tog dana smo krenuli naprijed, mi smo napali njih, one koji su nas ugrozili, koji su izvršili agresiju na Hrvatsku, okupirali naš teritorij – rekao je general Gotovina.

- Akcija „Maslenica“ je bila početak kraja, velika, složena operacija, u kojoj su sudjelovale sve grane vojske, od Hrvatske ratne mornarice, zrakoplovstva i kopnene vojske kao nositelja akcije. Iz ove smo akcije izvukli pouke, uočili gdje smo još bili slabi, koje su naše slabe točke, što je to na čemu trebamo posebno raditi da bismo bili spremni za finale, za operaciju „Oluja“, završne akcije od kada smo svi u miru i sigurnosti – istaknuo je Gotovina.

Gerlanc 2013
Maslenica, 250114.Obiljezavanje 21. obljetnice VRO Maslenica. Danas je na sjevernoj strani Maslenickog mosta otkriven kriz visok 4 metra u spomen na 127 branitelja koji su poginuli u akciji Maslenica. Kriz je djelo i donacija klesarske radionice Katusa iz Zadra.Na fotografiji: otkrivanje kriza; general Ante Gotovina.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Unatoč orkanskoj buri, stotine okupljenih popratilo je otkrivanje spomenika, svečanost su uveličali i sinjski alkari u odorama, a desetke vijenaca su pod križ postavili predstavnici vojske, policije, braniteljskih udruga, čelnici gradova i općina te predstavnici političkih stranaka.

Inicijatori postavljanja križa na Masleničkom mostu, Josip Adžić i Ivan Delija, istaknuli su da je spomenik postavljen u spomen na branitelje koji su poginuli u akciji „Maslenica“.

- Naviru mi emocije, sjećam se mojih suboraca, najviše pamtim naše čvrsto zajedništvo. Bili smo kao jedan - kazao je Adžić, dok je Delija rekao da su branitelji iz Osječko-baranjske županije dali veliki doprinos obrani Zadra, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2020 10:04