ODGOVOR PROČELNICI

Ante Tomić: Jako me je začudilo da je na press konferenciji ta gospođa spomenula moje ime...

‘O rečenoj činovnici pisao sam dvaput. Oba teksta, da je potreba, ponovno bih napisao. Ne žalim da sam stao u zaštitu dvjema ženama‘

Maja Đerek

 Duje Klaric/Cropix

Velikim me je čuđenjem danas ispunilo da je Maja Đerek, splitska pročelnica za gradsku imovinu, na konferenciji za novinare sazvanoj zbog nasilja kojem je navodno izložena, zbog misterioznih tetoviranih muškaraca sa šiltericama koji lupaju na vrata njezine zgrade, zbog anonimnih dušmana koji u susjedstvu lupaju škurama i neizravnih, sofisticiranih prijetećih poruka koje primaju članovi njezine obitelji, spomenula moje ime.

O rečenoj činovnici ja sam pisao dvaput, jednom kad je učinila svinjariju i ostavila Split bez jedinog antikvarijata, drugi put kad je bezdušno uskratila gradski stan jednoj novinarki. Oba teksta, da je potreba, ponovno bih napisao. Ne žalim da sam stao u zaštitu dvjema ženama, boležljivima i starijima, u penziji ili pred penzijom. Istaknuo bih kako nijedna od njih ne odgovara opisu onoga tetoviranog sa šiltericom koji je lupao po ulaznim vratima Maje Đerek. Stavio bih ruku u vatru da ni vlasnica antikvarijata ni umirovljena novinarka nisu dio mafijaške hobotnice kojoj se pročelnica za gradsku imovinu tobože neustrašivo suprotstavlja. Nešto me i nasmijava zamisao da vlasnice antikvarijata i umirovljene novinarke siju teror među pravdoljubivom birokracijom.

Drugo što bih želio naglasiti je da nemam baš nikakve veze s nasilnicima. Dapače, često sam bio njihova žrtva i, kao takav, iskreno, ne razumijem dramu koja se pravi oko Maje Đerek. Kao netko koga su udarali šakama i zalijevali govnima, čiju su lutku spaljivali na karnevalu, kao netko kome se i na internetu i uživo nesofisticirano i izravno prijeti, koga se na ulici vrlo često psuje i vrijeđa, moram kazati da ne nalazim osobito užasnim ako netko u susjedstvu mlati škurama.

Što je na press konferenciji rekla Maja Đerek?

U Gradskoj upravi Splita u ponedjeljak je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali splitski gradonačelnik Ivica Puljak, dogradonačelnik Bojan Ivošević i pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek.

Tema konferencije bila je "Stop nasilju nad dužnosnicima i službenicima koji uvode red", a sve povodom nedavnog pokušaja napada i zastrašivanja pročelnice Đerek.

Pročelnica Đerek izjavila je kako se u zadnjih pola godine događa progresija napada.

- Cilj je bio medijska izolacija. Neki novinari krenuli su me etiketirati, krenule su i javne objave prijetnji, fizički upadi u moj ured. Vrijeđali su me, zvali kokoškom, gospodin Tomić uspoređivao me na svakakve načine sa svima. Smatram to suprotnim kodeksu novinarske etike i zato sam sve prijavila Hrvatskom novinarskom društvu, rekla je Đerek i dodala:

- Krenulo se i na moju obitelj i jedini cilj je da me se eliminira iz Splita, da mi se ne dopusti da radim posao i da se nastavi s klijentelizmom. Što se tiče mog odjela, radili smo sve službenim putem, rješavali mirno i uvijek navodili zakonske činjenice i propise temeljem kojih se neki moraju iseliti iz prostora - rekla je Đerek.

Osvrnula se i na događaj kad joj je Igor Boraska upao u ured.

- Gospodin Boraska bio je revoltiran kad je ušao u moj ured. Onda sam nekoliko dana kasnije vidjela dopisivanje s jednim djelatnikom Banovine gdje se huškalo na mene. To je nedopustivo, da se zaposlenik Banovine tako ponaša. Svaki zaposlenik grada mora raditi u korist grada, tražit ću najoštrije sankcije prema takvima - rekla je Đerek i dodala da su sve prepiske proslijeđene policiji.

Izjavila je da su njezini suprug i dijete potreseni nedavnim napadima u Splitu i Zagrebu, prenosi Slobodna Dalmacija: - Ovo nas dodatno motivira, ja ostajem ovdje - zaključila je Đerek. (Jutarnji.hr, Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:51