PRIJEPOR

ANTIFAŠISTI PODIJELJENI: PRIHVATITI MESIĆEVU OSTAVKU ILI NE 'Znate, bilo je u Hrvatskoj i puno drastičnijih konvertita od njega...'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SAAB), podijeljeno je oko toga treba li, ili ne, prihvatiti ostavku bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića na funkciju počasnog predsjednika SAAB-a.

Odluku o Mesićevoj ostavci, kako nam je rekao predsjednik SAAB-a Franjo Habulin, predsjedništvo SAAB-a donijet će na sjednici zakazanoj za 23. ovog mjeseca. Predsjedništvo ima 25 članova, a odluke donosi većinom glasova.

Dio vodstva SAAB-a, kako neslužbeno doznajemo, nije sklono prihvatiti Mesićevu ostavku jer smatraju da je njegovo javno nuđenje ostavke na tu funkciju dovoljno snažna gesta kojom je jasno dao do znanja da prihvaća odgovornost za sporna stajališta o ustaškom logoru Jasenovac koja je iznosio na sastancima s lokalnim HDZ-ovcima i nižim vojnim zapovjednicima. Snimke iz 1990. i 1992. koje kompromitiraju Mesića isplivale su u Bujančevoj TV emisiji. Dio SAAB-ovaca sklon Mesiću smatra da se on, nakon napuštanja HDZ-a 1994., uvjerljivo i jasno odmakao od revizionističkog odnosa prema povijesti NDH, a posebno vrednuju što je tijekom dvaju predsjedničkih mandata dosljedno zastupao jasna antifašistička stajališta.

Takva mišljenja su, kako doznajemo, dominirala na preliminarnom i neformalnom sastanku dijela vodstva SAAB-a i uglednih antifašista održanom u sjedištu te organizacije prošlog tjedna.

Opasnost

Međutim, kako vrijeme odmiče, sve je više članova SAAB-a koji smatraju da Mesićevu ostavku ta udruga mora prihvatiti kako bi obranila vlastitu vjerodostojnost, ali i zbog opasnosti da u javnost isplivaju dodatne snimke Mesićevih neprihvatljivih izjava s početka devedesetih. Da bi spornih snimaka moglo biti još, dao je do znanja i sam Mesić u izjavi u kojoj je SAAB-u ponudio ostavku na funkciju počasnog predsjednika.

Predsjednik SAAB-a Franjo Habulin jučer nam nije želio, ili nije znao reći kakvu će točno odluku donijeti predsjedništvo te organizacije 23. ovog mjeseca. - U SAAB-u prevladava stajalište da ne bismo smjeli imati dvostruke kriterije i da trebamo ostati dosljedni - kazao je. Na molbu da pojasni što to točno znači u slučaju Mesić, rekao je: - Pričekajte sjednicu predsjedništva, na njoj ćemo razgovarati i odlučiti o obje stvari: o tome hoćemo li prihvatiti njegovu ostavku i hoćemo li ostati pri odluci da mu ustupimo jednu našu prostoriju.

Konvertiti

Habulin je, razgovarajući o Mesiću, napomenuo kako je među političarima i javnim osobama u Hrvatskoj bilo i puno drastičnijih primjera nedosljednosti i konvertitstva u stavovima od Mesićeva. - Ne zaboravite - dodao je Habulin - da je Zdravko Tomac bio šef kabineta Jakova Blaževića, visoko pozicioniran funkcionar u Savezu komunista Hrvatske te da je zahvaljujući poziciji u SKH dobio stan na Pantovčaku, a onda je devedesetih naglo doživio moralni preobražaj, i to u ozbiljnim godinama. Imate u javnom prostoru osobu koja je 1981. javno, u novinskom članku veličala Josipa Broza Tita tražeći da se vila Zagorje na Pantovčaku preuredi u medicinski centar s Brozovim imenom, da bi u devedesetima potpisivao peticije za promjenu imena Trgu maršala Tita. Sjetimo se da je Zvonimir Šeparović u vrijeme Jugoslavije bio rektor Sveučilišta u Zagrebu, tj. na poziciji na koju nije mogao doći netko tko nije bio istaknuti član Partije - podsjetio je Habulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:28