BEZ PUNO RAZMIŠLJANJA

Antivaksera je bilo i u vrijeme Jugoslavije, a evo kako ih je kažnjavao Josip Broz Tito

Društvenim mrežama dijeli se dokument koji zorno govori kako su s antivakserima postupali u Titovo vrijeme
 Afp/screenshot

Demokracija je nježna biljka. Koju stalno treba njegovati i uredno održavati. Dokazano je to i u protekle gotovo dvije godine otkako se svijet bori protiv pandemije koronavirusa, posebno u sredinama gdje je snažan antivakserski pokret. Ni antivakseri nisu isti, piše Slobodna Dalmacija.

U demokratskim zemljama i oni, dakako, imaju pravo izraziti svoje stavove, ali pritom strogo paze na to da argumente ne izvlače gatanjem uz fundaća kave, bacanjem graha ili gledanjem u dlan. Dobro znaju da bi ih takvi argumenti odveli u ustanove za liječenje zatvorenog tipa.

image

Okružnica kojom se omladinskoj brigadi oduzima naziv 'udarna'. Iako je navedeni dokument zabavio javnost, neki su se upitali je li autentičan...

U Hrvatskoj nam je stanje oko "pro et contra" cijepljenja dobro poznato. Najčešći argumenti naših antivaksera, među kojima se, nažalost, javljaju i pojedinci koji su stekli status znanstvenika, upravo su onakvi za koje antivakseri u demokratskim zemljama znaju da bi im donijeli košulju čudnih rukava.

Je li to nasljeđe koje i poslije tri desetljeća Hrvatske kao države, uz to deklarativno i demokratske, baštinimo iz bivše zajedničke državne zajednice i njezine političke prakse?

Jutros mi je jedan prijatelj, koji me preko WhatsAppa često opskrbljuje zanimljivim dosjetkama, fotografijama i video uradcima, poslao dokument koji zorno govori kako su s antivakserima postupali u Titovo vrijeme, neposredno poslije Drugog svjetskog rata.

Glavni štab omladinskih brigada na gradnji pruge Šamac – Sarajevo oduzeo je III. ličkoj brigadi naziv udarne. Za takvu, u to vrijeme drakonsku, kaznu Glavni štab daje sljedeće obrazloženje:

"Naziv udarne brigade oduzima se radi toga što se 90 omladinaca iz ove nije htjelo da se vakciniše, te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno u opasnost zdravlje omladinaca."

Pa neka sada netko argumentirano ustvrdi da Titovi omladinci iz Like i današnji hrvatski antivakseri nemaju ništa zajedničkog!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:31