NE MOŽE BIRATI KLIJENTE PREMA SIMPATIČNOSTI

Anto Nobilo: Branio bih Ratka Mladića

 CROPIX

ZAGREB, BANJA LUKA - "Hrvatska tužba za genocid je suviše često korištena u političke svrhe radi dobijanja popularnosti sadašnje vlade, tako da je ovoj vladi teško donijeti odluku o povlačenju", rekao je naš poznati odvjetnik Anto Nobilo u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine i dodao da to hoće li će tužbe biti povučene zavisi od političke volje hrvatske i vlade Srbije.

Nobilo je istaknuo da ni tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ni protutužba Srbije nisu pravno osnovane, te da s tim tužbama ni jedna ni druga strana neće uspjeti na sudu.

Na pitanje bi li pristao braniti klijente koji mu nisu bili po volji, konkretno bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, Nobilo je rekao da prema kodeksu odvjetničke etike ne može birati klijente prema simpatičnosti.

- Načelno, branio bih svakoga, pa i Ratka Mladića. Međutim, kako sam 10 godina proveo u Haagu braneći Tihomira Blaškića, više nisam spreman putovati van Hrvatske i živjeti u Nizozemskoj, a u profesionalnom smislu izbjegavam braniti optuženike za ratne zločine, jer sam se 10 godina bavio samo ratnim zločinima i teško bi me bilo nagovoriti da se opet vratim na tu staru temu - naglasio je Nobilo.

Govoreći o procesuiranju odgovornih za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj, Nobilo je rekao da je to pitanje trenutno ostavljeno po strani i da je u Hrvatskoj sada pravosuđe usmjereno maksimalno na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

- U haškim presudama, pa čak i u činjeničnom opisu kaznenih djela, imamo niz osoba koje su apostrofirane kao osnovano sumnjive da su počinile teška kaznena djela. Samo nekima se sudi u Haagu dok svi ostali žive mirno u Hrvatskoj i nikakvog kaznenog postupka prema njima nema", rekao je Nobilo za Nezavisne novine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:23