AFERA VJETROELEKTRANE

ANTO NOBILO 'Josipi Rimac javili su da je prisluškuju. Rekao bih da se razvoj događaja približavao osobama koje moraju ostati zaštićene'

Anto Nobilo
 Matija Djanjesic / CROPIX

Slučaj vjetroelektrane i pitanje "odakle cure informacije" posvađali su državni vrh i Državno odvjetništvo, a uplela se i oporba.

Premijer Andrej Plenković na aferu se osvrnuo na početku sjednice Vlade, zatraživši da se pronađe krtica. Jedina koja o cijelom slučaju raskrinkavanja tajne istrage šuti je policija.

O ovoj temi RTL je razgovarao s odvjetnikom Antom Nobilom, koji je odmah u startu rekao što misli o premijerovu pritisku na DORH.

- To je grubo miješanje u posao DORH-a. Premijer si to nije smio dozvoliti. On je predlagač Saboru za izbor glavnog državnog odvjetnika i on je predsjednik stranke koja ima većinu i izabrala je državnog odvjetnika. On si nije smio dopustiti tako grubu reakciju.

Ipak, DORH je brzo reagirao na takav pritisak.

- Vrlo pametno i duhovito su odgovorili, ali imam drugačiji pogled na cijelu stvar. Premijer je obrazovan pravnik i iskusni diplomat, zna koliko daleko može ići. Ovo mu nije tipično i nije suvislo, ovako grubo nastupati. S druge strane, ima suptilne alate za postići cilj. Primjerice, preko Božinovića može pokrenuti neke akcije, ne treba se ovako izložiti. Ovo je predizborna predstava jer ima problema sa svojom bazom. Vidite da odluka nije donesena odmah ujutro. Iz baze mu zamjeraju što je uoči izbora dozvolio da se uhite važni HDZ-ovci - izjavio je.

Baš zbog tog iskustva, kao i rada u Tužiteljstvu, Nobilo jako dobro poznaje "materiju".

- Mislim da je Plenković poslao poruku bazi, da ne kontrolira DORH, odnosno, poručio je da nije kriv zbog ovoga što se dogodilo. Državno odvjetništvo je vrlo moćna organizacija i politika uvijek nastoji utjecati na njega. Međutim, spoj politike i DORH-a je glavni državni odvjetnik i o njemu sve ovisi. Koliko je mekan, popustljiv, koliko je nesiguran za svoju funkciju i onda varira... Ako imate čvrstog glavnog državnog odvjetnika i ako je siguran u sebe, može odoliti pritiscima politike. Međutim, svaki državni odvjetnik balansira - rekao je Nobilo za RTL pa dodao kako se Zlata Hrvoj-Šipek još uvijek ne može ocjenjivati, ali:

- Poruke koje je davala kod svog zapošljavanja u životopisu, da joj je otac bio na Bleiburgu, signalizirala je HDZ-ovcima da je njihova. To nije ohrabrujuće. Hoće li se, s obzirom da joj je ovo vjerojatno zadnji mandat u karijeri, postaviti čvrsto i u skladu sa zakonom, ne znamo. Vidjet ćemo.

Kad je riječ o "bubi" i Josipi Rimac, Nobilo vjeruje da je to dojavljeno.

- To joj je dojavljeno i premijer je u pravu, to se mora raspetljati jer dosta je bilo 'pucanja' tajnih mjera. Tko ih je otkrio, prekršio je zakon. No nije dovoljno samo prozivati, potrebno je kreirati stručnu grupu koja će istraživati takve situacije. Dovoljno je dvadesetak ljudi za to. Treba vidjeti i tko je iz timova zadnji došao, sve ih potom staviti na detektor laži pa utvrditi dalje. No mora postojati politička volja. Nijedna osoba iz sličnih afera još nije otkrivena - govori Nobilo pa dodaje:

- Mi možemo samo zabilježiti da su uvijek pucale mjere kad su visokopozicionirani HDZ-ovci bili u pitanju. Kad su bili neki drugi u pitanju, mjere su funkcionirale.

Ipak, Rimac se prisluškivalo godinu dana, a tek sad joj je netko dojavio.

- Tako nešto nije tipično, inače se dojavljuje u ranijoj fazi da se spriječe štetne posljedice. Rekao bih da se razvoj događaja približavao osobama koje moraju ostati zaštićene. Jer da je netko njoj htio pomoći, pomogao bi joj prije godinu dana, pa da ne uđe u ovakve probleme - zaključio je za RTL Anto Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 17:57