GOST KOD BOLKOVIĆA

ANTO NOBILO 'Konačno smo dobili Đurekovićev dosje: On je bio suradnik njemačkog BND-a! Nova Vlada? Očito je da Most ne vjeruje HDZ-u'

 Davor Pongračić / EPH

Gost emisije "2U9" urednika i voditelja Romana Bolkovića bio je poznati odvjetnik Anto Nobilo. Uvodeći u emisiju, Bolković je kazao da su građani Hrvatske neobičan puk: godinama se bave idejom lustracije, sada registra izdajnika, ustašama, partizanima, Udbom u svim porama društva, a začudo uopće ih ne interesira, sudeći po rijetkim tekstovima u tisku i na portalima, suđenje Perkoviću. To je silno neobično pa i zato jer se na tom suđenju zbivaju spektakularne stvari. Naime, kako je Nobilo rekao, otvoren je – BND.

Što to točno znači? Nobilo je objasnio da su on i odvjetnički tim konačno dobili dosje Đurekovića. Đureković je bio, ako je taj dosje autentičan, suradnik BND-a! To je tajna koja je čuvana od 1983., rekao je Nobilo.

“On je bio agent BND-a od 1975. do 1983. kada je raskinuta suradnja. Bio je plaćeni agent i ovo što govorim je prema iskazu oficira BND-a koji je držao referadu za jugoistočnu Europu. Kad smo zatražili Đurekovićev dosje, prvi odgovor je bio da je sve uništeno jer je to stari slučaj. Mi smo se čudili, jer ubojstvo ne zastarijeva, pa smo se mi obratili uredu gospođe Merkel. Od tamo je došla zapovijed i vrlo brzo dosje BND-a na sud. Ja sam ga pročitao, ali nisam ga smio kopirati. Đureković je bio plaćen u današnjoj vrijednosti preko 2 milijuna eura. Tajne službe nisu rasipne u plaćanju. Kad sam pitao kako su se utvrđivale cijene, rečeno mi je da je Đurekoviću otvoren račun i na kraju svakog sastanka je rađen saldo u kojem su govorili stanje računa i bodovali informacije po važnosti.“

Nobilo je nastavio:

„Ako je Đureković ubijen kao emigrant onda imamo problem jer je Perković bio načelnik odjela koji se time bavio. Ali ako je Đureković ubijen kao agent, onda su se druge službe bavile njime. Najvažnija mu je meta bila JNA, jer ih je Ina snabdijevala naftom i u tom svojstvu je znao lokacije ratnih rezervi, podzemnih bunkera, i napravio je, prema riječima jednog pukovnika, tadašnjoj vojsci oko milijardu dolara štete. Utvrđeno je da je bio u ključnim bazama JNA, pa je i pobjegao jer je JNA saznala da je strateški obrambeni dokument dospio u ruke zapadnih obavještajnih službi. Tajno je pretresen njegov stol, ali ga je netko obavijestio i on je pobjegao. Njemu je KOS dakle bio na tragu jer riječ je o vojnom dokumentu koji je kopirao i to mijenja cijelu optiku: s njime se nije bavio SDB, nego KOS. Stoga bježi u Austriju i tu ga u Grazu dočekuje BND. I sad, ono što je presudno, njegov se slučaj raspravlja na saveznoj razini – tu je jedino bilo moguće donijeti odluku o likvidaciji, pa savezna služba angažira preko Arkana Gišku i druge. Zanimljivo je da je BND u to vrijeme, pokazuju dokumenti, vodio istrage protiv druga dva čovjeka: jedan je agent SID-a, Službe za istraživanje i dokumentaciju saveznog sekretarijata za inostrane poslove (SID SSIP-a), a drugi je bio neki Crnogorac Belević koji je imao lažni hrvatski identitet. To su ljudi koji su imali ulogu u praćenju Đurekovića, no i taj je dosje prikrila bavarske policija.

Komentirajući izbor ministra pravosuđa Nobilo je kazao:

MOST je najavio stručnjake, a nema stručnjaka kojega nas dvojica ne znamo – no, ovog čovjeka ne znamo ni vi ni ja, je li tako!? Nemam ja ništa protiv čovjeka, ali s obzirom na mjestu gdje radi, nije mogao steći iskustvo koje treba. Radi na najnižnoj ljestvici, nema pregled, nije imao gdje naučiti biti stručnjak. MOST je namjerno krenuo na te funkcije kako bi HDZ-u povadio zube. MOST bi htio da se nastavi borba protiv kriminala i to pokazuje da ne vjeruju HDZ-u. S druge strane, te se funkcije mogu zloupotrijebiti.

O registru izdajnika Nobilo je imao decidiran stav:

S tim se zakasnilo. Akteri su izvan radnog vijeka ili su umrli. Tko je mogao donositi odluke u tom sustavu, on više nije aktivan. Apsolutno se zakasnilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 21:32