POSLOVNE NEVOLJE

Antun Vrdoljak o propasti svoje tvrtke: ‘Nemam pojma da je Kiklop pred stečajem! Prvi glas...‘

Trgovački sud u Zagrebu ustanovio je da produkcijska kuća Kiklop film ima više od tri milijuna kuna utvrđenog duga
Antun Vrdoljak
 Biljana Gaurina/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu pozvao je zastupnike Kiklop filma, produkcijske kuće Antuna i Andrije Vrdoljaka, da u sklopu predloženog pokretanja skraćenog stečaja u roku od 15 dana podnesu popis imovine i obaveza tvrtke s više od tri milijuna kuna utvrđenog duga, izvijestila je HINA.

- Ne znam da je Kiklop pred stečajem. Ovo mi je prvi glas - rekao nam je u telefonskom pozivu 89-godišnji redatelj "Generala" Antun Vrdoljak. Na upit može li onda reći više o tijeku zavrzlama oko honorara za suradnike na spomenutom filmu i seriji, odnosno tome jesu li glumci, firme te drugi suradnici na filmu koji su javno pričali o tome da im njihov novac nije isplaćen taj novac i dobili, Vrdoljak stariji je rekao da je na pretragama u bolnici te da nema volje komentirati te slučajeve.

image
Redatelj Antun Vrdoljak
Tomislav Kristo/Cropix

Podsjetimo, kao što je Jutarnji već pisao, neki od suradnika na filmu i seriji bili su prinuđeni dio svojih honorara tražiti ovrhom. Među njima je bio glumac Goran Navojec, koji je prije pokretanja pravnog postupka čekao svoj honorar dvije godine. Ivan Grigor Vitez, predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika, za Jutarnji je prije godinu dana bio potvrdio da postoje i dugovanja prema firmi Moj film Marija Ivezića, koja je radila scenografiju. Josip Siladi, vlasnik Grip filma, tvrtke koja u filmskim projektima iznajmljuje rasvjetu i drugu opremu, također je bio pokrenuo ovršni postupak zbog 420 tisuća kuna koje mu je dugovao Kiklop. Za korištenje kamera i opreme postojalo je i dugovanje prema Inter filmu Ivana Maloče.

image
Andrija Vrdoljak
Ronald Gorsic/Cropix

Inače, ostaje prilična enigma kako Vrdoljak, kojem je "General" bio životni projekt koji je pripremao deset godina, nije uspio isplatiti svoje suradnike. Za snimanje ovog filma i serije ulupano je čak 20 milijuna kuna samo iz javnih izvora, što ga je učinilo najskupljim filmskim projektom u hrvatskoj povijesti.

image
Antun Vrdoljak, Goran Višnjić i Mustafa Nadarević na snimanju filma "General" u Zadru 2017.
Luka Gerlanc/Cropix

Novce su donirali HRT, HAVC, Grad Zagreb, kao i brojne manje gradske uprave. Nesebično je pomogao i MORH, koji je filmskoj ekipi osigurao tenkove M-84, helikoptere Mi-8, zrakoplove MiG-21, kamione, šatore, lako pješačko naoružanje, protuoklopna i protuzrakoplovna sredstava, odore i ostalu vojničku opremu koja je korištena tijekom Domovinskog rata, kao i vojnike statiste. Za snimanje ovog velebnog djela, čijom je umjetničkom vrijednošću bio frapiran većinski dio javnosti, pa i sami ljudi po kojima su osmišljeni likovi, donacije su dale i brojne privatne tvrtke te pojedinci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:26