PRODAJA SUSTAVA S-300

Antunović: Gradila sam bolje odnose s partnerima i štitila interese Hrvatske

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Željka Antunović , saborska zastupnica SDP-a, nije željela komentirati medijske napise, temeljene na tajnim diplomatskim dokumentima SAD-a objavljenima na stranici WikiLeaksa, koji tvrde da je kao ministrica obrane pregovarala sa SAD-om o predaji raketnog sustava S-300 .

Bivša je ministrica samo kratko dodala da je tijekom svog mandata gradila dobre odnose sa zemljama partnericama na području vojne sigurnosti te pri tome čuvala nacionalne interese.

Ovdje pročitajte sve o aferi WikiLeaks

Podsjetimo, dokumenti objavljeni na WikiLeaksu navode kako je SAD 2003. godine bio vrlo zainteresiran da od MORH-a pribavi ruski raketni sustav S-300 ne bi li svojem zrakoplovstvu omogućila naprednije testiranje nove generacije borbenih zrakoplova. Taj je raketni sustav Hrvatska bila nabavila 1995.

Bilješka koju je, nagađa se, sastavio tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank , potvrđuje da je Antunović vrlo usko surađivala s američkim vojnim atašeom u Zagrebu oko slanja sustava S-300 u Washington.

- Taj je sustav, što je vrlo dobro poznato hrvatskoj javnosti, bio ilegalno nabavljen i je njegovo posjedovanje predstavljalo velik problem kako za Hrvatsku tako i za Vladu - objasnila je Antunović.

Dodaje i kako se raketnim sustavom i u tijeku njezina mandata i dalje pokušavalo ilegalno manipulirati što je ona spriječila.

- Zaštitila sam naoružanje, a do kraja mandata isto sam učinila i s ključnim interesima RH - napominje.

Međutim, Antunović ne zna što se dogodilo s naoružanjem nakon dolaska HDZ-a na vlast.

- Da je oružje prodano tijekom Račanove vlade sigurno bi se znalo što se dogodilo s njime. Ovako ćete morati pitati aktualno vlast - zaključila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:07