ŠOK U OSIJEKU

Anušić: ‘Domaća uprava zatajila nam je jednu ključnu informaciju, ovo je nedopustivo!‘

Sindikati i radnici za sad bez reakcije: ‘Jako je puno pitanja na koje tražimo odgovore i zato vas molimo za razumijevanje‘
Ivan Anušić
 Vlado Kos/CROPIX

Ne stišava se oluja u istočnoj Hrvatskoj nakon što je tvrtka Meggle najavila svoj odlazak iz Hrvatske, odnosno gašenje proizvodnog pogona u Osijeku u kojem je zaposleno 160 radnika, koji bi s 1. siječnja 2021. trebali završiti na Zavodu za zapošljavanje. Tu je i oko 200 kooperanata, od malih OPG-ova do srednjih i velikih tvrtki od kojih je Meggle otkupljivao mlijeko i koji su se iznenada, bez ikakve najave, našli u ogromnom problemu.

Iako iz tvrtke kooperantima šalju umirujuće riječi, tvrdeći kako će im i oni pomoći da nađu nove otkupljivače, među mljekare se uvukla velika neizvjesnost i strepnja za budućnost. Jer konačno, čak i da nađu nove tvrtke koje će otkupljivati njihovo mlijeko, to će automatski značiti i nove kondicije ugovora s tim tvrtkama, koje također imaju i svoje kriterije što se tiče kvalitete mlijeka...

Veliko je pitanje koliko će se proizvođača moći uklopiti u novonastalu situaciju, a ne treba posebno isticati da je velik broj među njima u kreditima te da od tog posla žive čitave obitelji, čak i nekoliko generacija u pojedinim obiteljima. Kakva je atmosfera među radnicima u pogonu Megglea na Zelenom polju htjeli smo se i osobno uvjeriti, ali nam zbog Covida-19 nije omogućen ulazak u tvornički krug.

Od predsjednice Sindikata trgovine Zlatice Štulić doznali smo da su ona i njezin kolega iz PPDIV-a, drugog sindikata u tvrtki, obavili razgovore s povjerenicima u Meggleu.

- Kontaktirali smo upravu tvrtke i rekli su nam da ćemo u ponedjeljak dobiti termin sastanka na kojem moramo puno toga proći. Jako je puno pitanja na koje tražimo odgovore i zato vas molimo za razumijevanje. Dogovorili smo se da nećemo davati nikakve izjave sve dok ne obavimo sastanak s upravom i dok se o našim akcijama ne konzultiramo s radnicima - izjavila je Štulić.

S druge strane, župan osječko-baranjski Ivan Anušić još je od četvrtka, kad je objavljena šokantna vijest, u punom pogonu. Odmah je izrazio nezadovoljstvo takvom odlukom te zatražio sastanak s predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasom Oettelom.

- Tražili smo očitovanje vlasnika te paralelno komunicirali s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković koja je za utorak dogovorila sastanak s upravom tvrtke u Ministarstvu. Nadam se da ćemo naći rješenje za nastavak proizvodnje i funkcioniranja tvrtke u Osijeku, jer je nedopustivo da se 160 ljudi nađe na ulici i tako duga tradicija proizvodnje i prerade mlijeka zaustavi i prekine. Napravit ćemo sve da se proizvodnja spasi i zbog radnika i zbog kooperanata. Uključit ćemo u ovo i premijera i siguran sam da ćemo do kraja godine naći rješenje da se tvrtka ne ugasi - rekao je Anušić, koji je otišao i korak dalje.

image
Ivan Anušić
Vlado Kos/CROPIX

- Domaća uprava tvrtke nije objavila da se proizvodnja seli u Bihać i Kragujevac iz razloga jeftinijeg, a možda i jednostavnijeg načina poslovanja. Pretpostavljam da je to to. Mi im ne možemo zapovjediti gdje će i kako raditi, ali možemo na drugi način vršiti pritisak, a to je da tvrtka koja bi ostala nije Meggle koji se u Hrvatskoj predstavlja kao domaći, nego neki brend koji će proizvoditi negdje drugdje, a ne u Osijeku. Osim toga, oni su kvalitetu svojih proizvoda naglašavali činjenicom da je to proizvod koji izvorište ima sa slavonskih polja, da je to domaće mlijeko, pa ćemo morati mijenjati percepciju o njihovim proizvodima. Razgovarat ćemo s njima, dakle, i na koji način misle dalje raditi u Hrvatskoj. Traju pregovori i s drugim firmama kako spasiti sve, ali o tome za sad ne bih govorio - poručio je Anušić.

Razočaranje su iskazali i iz Gradske uprave Osijeka iz kojeg ističu kako osjećaju ''duboku gorčinu što u Osijeku nestaje 160 radnih mjesta i što se gasi dugogodišnja tradicija proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Ova situacija zasigurno zahtijeva uključivanje najviše razine državnih institucija, ponajprije Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, ali i predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Apeliramo stoga da se sastanak nadležnih institucija i Megglea održi u najskorijem roku".

Iz Megglea su nam, pak, odgovorili i kako su ''s radnicima i sindikalnim povjerenicima započeli socijalni dijalog oko uvjeta raskida ugovora'', kao i razgovore s kooperantima za koje su sigurni da će naši nove otkupljivače, a u čemu će im pomoći i Meggle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37