PRVI POTEZ MINISTRA

Anušić hitno mijenja zakon: ‘Vojnici s 45 godina nisu imali uvjete za mirovinu, dižemo dobnu granicu!‘

S 45 godina, tumače u MORH-u, vojnicima i mornarima prestajala je služba, a nisu imali uvjete za mirovinu, što ih je financijski ugrožavalo

Ovime rješavamo jedan od prioriteta za populariziranje vojske, poručuje Anušić

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ministarstvo obrane uputilo je u javno savjetovanje prijedlog izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se za vojnike i mornare dobna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe podiže sa sadašnjih 45 na 50 godina.

U promjene Zakona ide se zato da bi svi vojnici nakon završetka svoje vojne službe imali pravo otići u (punu) mirovinu, stoji u obrazloženju zakonskih izmjena.

Naime, bez obzira na to što vojnici imaju beneficirani radni staž - primjerice, pripadnici gardijskih brigada, mornari ili vojni policajci za svakih 12 mjeseci provedenih na dužnosti stječu 15 mjeseci mirovinskog staža, dok se pirotehničarima ili vojnicima koji služe u mirovnim misijama u stranim zemljama svakih 12 računa kao 18 mjeseci mirovinskog staža - nekim pripadnicima Oružanih snaga vojna služba po sili zakona prestaje prije nego što uspiju skupiti dovoljno staža kako bi odmah po odlasku iz vojske mogli aktivirati pravo za odlazak u mirovinu.

Tranzicija nakon vojske

Stoga je Ministarstvo obrane predložilo izmjenu spomenutog Zakona po hitnom postupku kako vojnici kojima će vojna služba završiti već 31. prosinca ove godine ne bi ostali bez prava na mirovinu.

- Budući da bi određenom broju vojnika djelatna vojna služba prestala s posljednjim danom kalendarske godine po sili zakona, i s obzirom na to da ne bi ostvarili pravo na mirovinu, predlaže se podizanje dobne granice za ostanak u službi do navršenih 50 godina kako bi im se omogućio odlazak iz vojnog sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu.

image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix

Na taj bi se način omogućila tranzicija i prilagodba na život u civilnoj zajednici - piše u obrazloženju MORH-ova prijedloga da se predložene izmjene Zakona donesu u hitnoj saborskoj proceduri.

Podizanje dobne granice za prestanak vojne službe s 45 na 50 godina očito će biti upamćen kao jedan od prvih poteza u mandatu Ivana Anušića, koji je na dužnost ministra obrane stupio prije manje od mjesec dana.

Odlazak u mirovinu

- Prema trenutačno važećim odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, vojnici i mornari po sili zakona moraju s 45 godina napustiti djelatnu vojnu službu, čime dio njih nije mogao ostvariti pravo na mirovinu po propisima za djelatne vojne osobe. Stoga je jedan od prvih poteza koje sam odlučio napraviti po preuzimanju dužnosti ministra obrane povećati dobnu granicu na 50 godina za tu kategoriju vojnog osoblja, kako bi svaka osoba po izlasku iz sustava mogla ostvariti pravo na mirovinu. Osim toga, svjesni da je potrebno popularizirati dragovoljno služenje, odnosno općenito priključivanje sustavu i ostanak u službi, ovime rješavamo jednu od prioritetnih potreba kako bi se to ostvarilo - kaže ministar obrane.

Odluka da se vojnike u službi zadrži pet godina duže neće pomoći samo njihovom lakšem ostvarivanju prava na odlazak u mirovinu, već će pomoći i Oružanim snagama koje se suočavaju sa sve slabijim interesom za ulazak u vojnu službu.

- Trend je takav da opada interes i za dragovoljno i za svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, sukladno sa svim onim okolnostima koje nisu specifične samo za Hrvatsku, nego i za sve države svijeta. Moramo jačati sigurnost, a sigurnost se jača kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku. Materijalna prava su ključna kad se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika - istaknuo je ministar Anušić samo tjedan dana nakon stupanja na svoju novu dužnost.

Neobičan jezik zakona: ‘Ministarstvo obrane je usredotočeno na čovjeka, gravitacijsko središte‘

Samo nekoliko dana nakon što je preuzeo dužnost ministra obrane, Anušić je 21. studenoga u vojarni u Đakovu, prilikom ispraćaja četrdesetog kontingenta naših vojnika u mirovnu operaciju na Kosovo, obećao da će "osobno poraditi na povećanju materijalnih prava svakog vojnika, dočasnika i časnika".

- Prioritet će mi biti poboljšanje njihova materijalnog i financijskog položaja jer su sva tehnika i sva oružna sredstva ništa bez motiviranih pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske - rekao je.

Koliko je privlačenje novih vojnika, kao i zadržavanje postojećih u sustavu Oružanih snaga veliki izazov, jasno se zrcali i u jeziku MORH-ova obrazloženja prijedloga hitne izmjene Zakona o službi u Oružanih snagama: "Ministarstvo obrane u mandatu ove Vlade usredotočeno je na čovjeka, koji je gravitacijsko središte razvoja i nadogradnje Hrvatske vojske. Sustavno se radi na poboljšanju standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, državnih službenika i namještenika - pripadnika Hrvatske vojske".

Dobne granice:

- 60 godina je dob u kojoj rješenjem ministra Anušića prestaje djelatna vojna služba generalima, admiralima, časnicima i dočasnicima

- 54 godine života i 40 godina mirovinskog staža uvjeti su za prestanak službe poručnika bojnog broda, natporučnika/poručnika fregate i poručnika korvete

- 53 godine života i 40 godina mirovinskog staža propisano je Zakonom o Oružanim snagama kao uvjet za kraj službe narednika, desetnika i skupnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:01