NAPETO U HDZ-u

Anušić je glasao protiv smjene Tramišak, doznajemo i zašto je u zadnji trenutak izvisila Čagalj

Anušić je glasao protiv njene smjene Tramišak, iako je premijer govorio da je dobio bjanko podršku za promjene, ali oko obnove

Nataša Tramišak i Ivan Anušić

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Premijer Andrej Plenković napravio je novu rekonstrukciju Vlade u trećoj godini mandata iz koje odlaze nestranački ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina te HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Smijenjen će biti i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu Gordan Hanžek.

Paladina odlazi zbog "nestvarno spore" obnove, kako je i sam premijer nazvao, i to manje od godinu dana otkad je imenovan, a Tramišak jer je "izgubila njegovo povjerenje" nakon dvije i pol godine mandata. Novi ministri nakon što ih potvrdi Hrvatski sabor bit će Branko Bačić, sadašnji predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a koji je za vrijeme Vlade Jadranke Kosor bio ministar graditeljstva. Bačić će biti i potpredsjednik Vlade i šef svima u lancu sustava obnove.

Dosadašnjoj savjetnici predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjani Čagalj, koja je bila ozbiljna kandidatkinja za ministricu, ponuđena je zamjenska pozicija u Ministarstvu, koje bi trebalo doživjeti i organizacijske promjene. Dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić bit će novi ministar fondova EU.

Mirjana Čagalj bila je ozbiljna kandidatkinja i nakon smjene tada uhićenog Darka Horvata, ali se premijer odlučio za Paladinu, a sada je opet ispala iz igre u zadnji tren na Užem kabinetu Vlade. Navodno su mnogi HDZ-ovci imali primjedbe na nju. Šime Erlić predsjednik je zadarskog HDZ-a i član Predsjedništva HDZ-a koji je na mjesto državnog tajnika došao na početku mandata ove Vlade, i to s mjesta pročelnika upravnog odjela za fondove EU u Gradu Zadru.

I dok je odlazak Paladine bio i više nego očit, nakon što je premijer javno kritizirao obnovu, smjena Tramišak svojevrsno je iznenađenje. Čini se da su se Paladina i Plenković vrlo brzo dogovorili da on ode jer je to bila i njegova želja, a s Tramišak je druga priča.

Anušić je glasao protiv njene smjene na današnjoj telefonskoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, iako je premijer govorio da je dobio bjanko podršku za promjene, ali oko obnove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:48