POVIŠICE U MORH-u

Anušić od 25 do 30 posto povećao dnevnice za sudjelovanje u NATO-ovim misijama

U operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, primjerice, iznosi 20 eura neto, odnosno s 90 na 110 eura neto

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ministar obrane Ivan Anušić u prosincu prošle godine donio je odluku o povećanju iznosa dnevnica djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga za rad na terenu, za svaki dan proveden u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu za 25 do 30 posto, potvrdilo je Ministarstvo obrane Jutarnjem listu.

Iako se neslužbeno može čuti da su ta povećanja u cilju zadržavanja vojnika u Oružanim snagama te poticaj da se što više javljaju za odlazak u međunarodne misije, u Ministarstvu obrane tvrde da je ministar odluku o povećanju dnevnica u NATO-ovim mirovnim misijama donio jer "od početka svog mandata naglašava kako je u središtu njegova djelovanja vojnik i kako mu je glavni cilj poboljšati materijalna prava pripadnicima Oružanih snaga". Od 20 do 30 eura neto

Povećanje dnevnica ovisi od misije do misije i iznosi od 10 do 20 eura. U operaciji potpore miru KFOR na Kosovu dnevnica je podignuta za 20 eura neto, odnosno sa 90 eura neto na 110 eura neto, a za pilote i ostalo osoblje za 20 eura neto, odnosno sa 80 eura na 100 eura neto. U operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju dnevnica je sada veća 20 eura neto, odnosno povećana je sa 70 na 90 eura neto. I u operaciji Koalicijskih snaga Inherent Resolve u Državi Kuvajt dnevnica je veća za 20 eura neto, odnosno povećana je sa 80 na 100 eura neto, a u Republici Irak sa 120 američkih dolara neto na 130 dolara. U aktivnosti Stalne NATO-ove skupine protuminskih snaga 2 dnevnica je također veća za 20 eura i sada iznosi 90 eura neto.

Najmanje onima u Iraku

Vojnicima koji se nalaze u misiji ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj i Litvi dnevnica je veća za 20 eura neto, odnosno povećana je sa 70 na 90 eura neto. Za isti iznos dnevnica je povećana i vojnicima koji se nalaze u misiji ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj te također iznosi 90 eura neto. Najmanje povećanje dnevnice dobili su vojnici u NATO-ovoj misiji u Iraku, koja je u funkciji potpore miru. Njihova dnevnica sada je veća za 10 dolara jer je povećana sa 120 dolara na 130 dolara neto.

Koliko će ovo povećanje dnevnica na godišnjoj razini opteretiti proračun MORH-a, u Ministarstvu nam nisu znali odgovoriti jer tvrde "da povećano izdvajanje Ministarstva obrane na godišnjoj razini za dnevnice ovisi o broju sudionika u misijama, operacijama i aktivnostima".

Osim sudionicima NATO-ovih misija, Anušić je primanja za dodatnih deset posto povećao i državnim službenicima i namještenicima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama koji imaju najniže koeficijente - od 0,601 do 1,115. Veću plaću tako je dobilo 1240 državnih službenika i namještenika. Riječ je o vodoinstalaterima, mehaničarima, vozačima opasnih tvari itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:36