ŽUPAN UPIRE PRSTOM

Anušić: ‘Vlasnik tvrtke Drava International zna odgovore koje ne zna javnost. Čekamo ih‘

Naglasio je da mjerenja pokazuju ugrozu zbog otrova u zraku te da je njegova dužnost kao župana istražiti sve do kraja

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obišao je požariste u tvornici Drava International zajedno s Ivanom Radićem, gradonačelnikom Osijeka i Ivanom Anušiećm, županom Osječko-baranjskim.

 

 Vlado Kos/Cropix

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je zbog požara plastike u tvrtki Drava International podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, izjavio je u subotu da postoji niz pitanja na koje odgovor nemaju on ni javnost, ali ima vlasnik tvrtke Marko Bede.

"Te odgovore čekamo da dobijemo, predstave koje se očitavaju u prosvjedima u kojima se traži moja odgovornost su nevjerojatni. To je paradoks da se može tako nešto dogoditi", rekao je župan u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Naglasio je da mjerenja pokazuju ugrozu zbog otrova u zraku te da je njegova dužnost kao župana istražiti sve do kraja, odnosno pokrenuti procese koji će dovesti do istine zbog čega je u petak podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika i nepoznatih počinitelja.

Ustvrdio je da posrijedi nisu nikakvi politički obračuni što neki, kaže pokušavaju nametnuti, dok je vlasniku koji je je najavio prijavu protiv njega i tvrdi da je požar podmetnut, poručio ga može slobodno tužiti. Indikativnim smatra da su istom vlasniku gorile tri tvrtke.

Tvrdi da je na deponiju bilo više i od desetorostruko odložene plastike od 20 tisuća tona koliko je dozvoljeno rješenjem županije, što su odobrili Državni inspektorat i nadležno ministarstvo.

Ustvrdio je također da se stalno predbacuje odgovornost na županiju iako ona nema kontrolu rada funkcioniranja tvrtki već kontrolu procesa, zakona i regula unutar tvornice vrši inspektorat.

"Da se poštivao zakon, požar bio bio manji incident za koji se danas ne bi znalo", kazao je Anušić.

Radnicima koji su jučer na skupu podržali vlasnika poručio je da je on kao župan u šest godina uvijek brinuo o radnim mjestima i da mu nije ni na kraj pameti uništavati neku tvrtku i ugasiti radna mjesta.

No, ustvrdio je da tvrtka mora raditi po zakonu, a ne trovati "zrak, hranu i ljude" zbog čega traže "udah svježeg zraka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:42