ZABRINUTOST

APEL EUROPSKE FEDERACIJE NOVINARA HRVATSKIM VLASTIMA 'Oduzimanje imovine dovelo bi do gašenja društva, zaustavite progon HND-a'

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Europska federacija novinara (EFJ) uputila je apel hrvatskim vlastima u kojem izražava zabrinutost zbog ishoda sudskog spora koji se protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) vodio više od 25 godina, izvijestio je HND.

EFJ navodi kako mu je poznato da sudski postupak između stečajne mase tvrtke UTT Europa 92 i HND-a traje već više od 25 godina te da je ta tvrtka tužila HND 1993. tražeći odštetu za investiciju u unajmljeni prostor u Novinarskom domu u Zagrebu, a s kojom se stalo već u početnoj fazi.

"HND je izgubio tužbu u lipnju 2018., kad mu je naloženo da tuženiku plati iznos od 2,5 milijuna kuna. Hrvatsko novinarsko društvo ističe kako se sudska odluka navodno temelji na krivotvorenim dokumentima, a to se posebno odnosi na fakture koje su trebale dokazati navodna ulaganja UTT-a. Osim toga, osnivač tvrtke i vjerovnik stečajne mase nepravomoćno je osuđen za davanje lažnog iskaza na sudu 28. lipnja 2019.", navodi EFJ.

Dodaje kako taj dokaz, ali i opetovani pokušaji pristupa imovini HND-a, navode na uvjerenje kako je cilj tužbi uznemiravanje i ekonomsko gušenje Hrvatskog novinarskog društva.

"Situacija posebno zabrinjava ako se uzme u obzir da bi oduzimanje imovine HND-u dovelo do gašenja društva", stoji u priopćenju.

Europska federacija novinara poziva stoga hrvatske vlasti da ulože sve napore kako bi se zaustavio progon HND-a te da istraže beskrupulozno ponašanje koje stoji iza ovog slučaja.

"Nadamo se da će HND uskoro moći neometano obavljati svoju važnu ulogu zašite novinara i slobode medija bez straha za svoju egzistenciju", zaključuje EFJ u apelu.

EFJ je pismo, koje potpisuje glavni tajnik Ricardo Gutiérrez, uputio premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Vrhovnom sudu, Odboru za medije Hrvatskog sabora te pučkoj pravobraniteljici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 13:17