REZULTATI ISTRAŽIVANJA

APEL NAJUGLEDNIJIH SEKSOLOGA: Prostituciju u Hrvatskoj treba dekriminalizirati! Švedski model je idealan!

 Joško Šupić / CROPIX

Tim stručnjaka s Katedre za seksologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavio je rezultate novog istraživanja o prostutuciji u Hrvatskoj. U izvještaju se navodi da je velika većina seksualnih radnica izložena nasilju i stigmatizaciji, na što se naravno, veže depresija, zlouporaba droga, te širenje spolno prenosivih bolesti poput HIV-a, a prenosi tportal.

Više od 30 posto ispitanih žena tvrde da su bili izloženi nasilju u posljednjih 12 mjeseci, ali samo njih 11 je tražilo medicinsku pomoć...

Znanstvenici tvrde da su za takav razvoj događaja najviše krivi današnji zakoni koji sekualne radnice guraju u podzemlje te im onemogućavaju ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. Autori ističu da je nedavna međunarodna procjena utvrdila da bi se dekriminalizacijom seksualnog rada u narednih desetak godina u svijetu moglo spriječiti gotovo 50 posto infekcija HIV-om.

Dakle, jedino rješenje za Hrvatsku je - dekriminalizacija. Ali po kojem modelu, legitimno je pitanje? Postoji nekoliko varijanti, ali u svijetu je najuspješniji onaj novozelandski u kojem je seksualnin rad kategoriziran kao uslužna djelatnost. Postoji i švedska varijanta po kojoj se kažnjavaju kupci, a dekriminalizira seksualni radnik.

Istraživanje je provedeno 2014. godine na uzorku od 157 seksualnih radnica u Zagrebu i Splitu u dobi između 20 i 60 godina. To su uglavnom žene koje svoje usluge prodaju na ulici ili preko oglasa, dakle, tu se ne ubraja tzv. elitna prostituacija, prenosi tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:30