DRAŽEN BILJAN

Apel očajnog ugostitelja: ‘Djelatnici odlaze, na oglase se nitko ne javlja, pomozite nam!‘

Dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja kazao je da s prometom kakvog imaju ugostitelji ne mogu očuvati poslovanje
 Studio4/HRT

Dražen Biljan, dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja u HRT-ovoj emisiji 'Studio 4' kazao je da ugostitelji žele i traže da se dozvoli rad u unutarnjim dijelovima kafića.

- Neslužbeno znamo da se to neće dogoditi - kazao je Biljan i naglasio kako ni on niti njegovi kolege ne razumiju logiku takve odluke jer ne vide razliku poslovanja i ponašanja gostiju u restoranima i kafićima.

- Cijelo vrijeme osjećamo da smo podijeljeni, kriteriji nisu ujednačeni za sve u ugostiteljstvu. Prvo su smanjili stopu PDV-a s 25 na 13 posto za restorane, drugo - dozvolili su dostavu restoranima, kafićima nisu dozvolili kave za van. Sada su otvoreni restorani, kafići su otvoreni samo u vanjskom djelu, stvarno nema logike i nije nam jasno zašto je tako - požalio se Biljan.

- Kažu da se gosti kreću po kafebarovima više nego po restoranima. Mjere su jasne, ugostitelji ih maksimalno poštuju, neka inspekcije rade svoj posao, neka rade kontrolu, mi smo spremni na to - kazao je.

Napomenuo je i da je 15-tak dana prošlo od uvođenja blažih mjera, a 15 mjeseci traje pandemija, ljudi su željni druženja i promet je nešto porastao, ali pad je oko 50 posto. S takvim prometom, kazao je, ne mogu preživjeti i očuvati poslovanje. Kazao je da je stanje alarmantno i da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

- Primjećuje da su ljudi naučili popiti kavu i bez kafića - u parkovima, na klupici, da su se navike promijenile. Proći će vremena, kaže dok se stvore ponovno, dok im se vrate. A u međuvremeno, svaki se dan zatvaraju lokali. Jer nameti su previsoki, a mjere pune nelogičnosti - kazao je Biljan.

- Što je s vlasnicima kafića koji nemaju terase, zašto trgovački centri cijelo vrijeme rade, a kafići ne smiju? Zašto ne možemo raditi do ponoć tijekom Europskog prvenstva - pita Biljan.

Kazao je i da su predstavnici ugostitelja jučer razgovarali s ministrom financija Zdravkom Marićem te da vjeruje da će se nešto i promijeniti.

- Postotak broja zaraženih pada, raste procijepljenost, vlada mora djelovati, spustite nam PDV-a kao i restoranima, to će nam biti kisik, naši djelatnici odlaze, na oglase se nitko ne javlja, trajno gubimo radna mjesta, lokali propadaju, pomozite nama ugostiteljima - kazao je Biljan u HRT-ovoj emisiji 'Studio 4'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 15:29