DUBOKA KRIZA

Apel za spas Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu upućen je javnosti

Procedura za izbor dekana je vraćena na početak, a do izbora nova dekana obnašatelj dužnost ostaje prorektor Miljenko Šimpraga
Neven Jovanović
 Damir Krajač/Cropix

Sveučilište u Zagrebu u dubokoj je moralnoj i upravljačkoj krizi, a nad Filozofskim fakultetom (FFZF) provodi se nasilje, neke su od riječi apela upućena javnosti i mjerodavnima u petak ispred zgrade FFZG-a, u kojemu se poziva i cijelu sveučilišnu zajednicu na otpor oligarhiji.

Apel je upućen s konferencije za medije održane u povodu situacije koja je na tom fakultetu nastala nakon što je Senat zagrebačkoga Sveučilišta u srijedu, 27. siječnja, uskratio suglasnost programima dvoje predloženika za dekana te sveučilišne sastavnice - profesora Renate Geld i Nevena Jovanovića. Time je procedura za izbor dekana vraćena na početak, a do izbora nova dekana obnašatelj dužnost ostaje prorektor Miljenko Šimpraga.

Tim povodom javnosti su se obratili profesori Geld i Jovanović te predstavnik Studentskoga zbora FFZG-a Josip Majsec.

Poziv mjerodavnima da isprave nedostatak autonomije

Tako je Majsec pozvao mjerodavne - prvenstveno Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Vladu da "isprave nedostatak autonomije i prestanu se bojati rektorova licemjerja i korištenja riječi koje iskrivljava u privatne svrhe i pomognu, ne samo FFZG-u, već čitavom visokom obrazovanju i hrvatskom društvu u cjelini"

"Trulež na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj rezultirat će truleži na svim razinama", poručio je Majsec.

Istaknuo je da studenti osjećaju posljedice krize upravljanja na njihovu fakultetu i institucionalnoga nasilja koje provodi rektorat nad fakultetom te da su kao studentski predstavnici od rujna prošle godine primili mnoge pritužbe zbog problema koje uzrokuju loši potezi i štetne odluke nametnute uprave.

Majsec je spomenuo i primjer da su zbog cenzure interne komunikacije na fakultetu Studentski zbor, u pokušaju da organizira pomoć stradalima u nedavnom potresu, morao čekati dva dana da jedan običan mail bude 'propušten' studentima i nastavnicima.

Rektorove kriterije zadovoljio bi samo program njegova kandidata

Profesorica Geld napomenula je kako je na razgovor kod rektora o njezinu dekanskom programu pozvana 21. siječnja, a rektor je već 15. siječnja donio odluku i preporučio članovima Senata da ne daju suglasnost na programe dvoje predloženika za dekana FFZG-a.

Uz napomenu kako svatko može zaključiti o čemu je riječ te kako je očito da bi rektorove kriterije zadovoljio samo program njegova kandidata ili kandidatkinje, Geld je ocijenila da rektor i članovi Senata zaboravljaju da je vijeće FFZG-a izglasalo i odabralo programe kandidata koje žele vidjeti kao dekana ili dekanicu fakulteta.

Smatra kako je vrijeme da članovi i članice Senata, odnosno dekani i dekanice koji su podržali rektorovu odbijenicu, shvate kako ovdje nije riječ o krizi FFZG-a već o krizi Sveučilišta u Zagrebu kojega su i oni dio.

"Krizu ne kreiraju nastavnici i studenti FFZG-a već rektor Sveučilišta u Zagrebu i članovi Senata koji ne žele pogledati oko sebe i shvatiti koliku štetu čine Sveučilištu i široj zajednici", poručila je Geld.

S tim u vezi, istaknula je kako mora zaključiti s apelom u kojemu su ujedno i pitanja - dokle seže autonomija rektora, prorektora i pojedinih članova Senata, kome oni odgovaraju - javnosti, studentima kojih je Sveučilištu u Zagrebu više od 70 tisuća, njihovim roditeljima, nastavnicima i ostalim djelatnicima na FFZG-u ili bilo kojem drugom fakultetu.

Štrajk je zakonit, ali na Filozofskom traju procesi atomizacije

Profesor Jovanović rekao je da se FFZG od 2016. bori da bude bolja ustanova - prostor znanstvene istine, slobode mišljenja i govora, partnerstva i uzajamnosti na što ih obvezuje i sveučilišni Statut.

"Takav bolji Filozofski, pokazuje se, nije po volji rektoru Damiru Borasu i prorektorima Anti Čoviću i Miljenku Šimpragi, a važno je imati na umu da im Fakultetsko vijeće, usprkos političkoj moći Borasa i Čovića, nije odobrilo produženje radnog odnosa nakon 65. godine života, a FFZG se usudio i postupiti po davno podnesenoj prijavi i putem nezavisnoga povjerenstva preispitati znanstveni put Ante Čovića", podsjetio je Jovanović.

Zato, ustvrdio je, "kako god okrenete, istočni je grijeh našega fakulteta aktiviranje mehanizma samokontrole znanstvene zajednice, bez čega i nema istinske znanstvene zajednice".

Jovanović je ocijenio kako je "ozbiljna bolest zahvatila sva četiri tijela koja upravljaju našim najstarijim i najvećim sveučilištem - rektora, Senat, Sveučilišni savjet i Rektorski kolegij od kojih ni jedno tijelo ne dopušta odabire većine članova Fakultetskoga vijeća i FFZG-a niti se aktivira da obrani te odabire".

Novinare je, među ostalim, zanimalo, hoće li na FFZG-u biti organiziran štrajk, a Jovanović je odgovorio kako je štrajk sada zakonski moguć. Ali, upozorio je, na FFZG-u uprava već dugo provodi atomizaciju, odnosno podjelu među nastavnicima.

Ipak, Jovanović je pozvao kolege znanstvenike i kolege studente Sveučilišta u Zagrebu da se odupru sveučilišnoj oligarhiji.

"Jer, danas dolaze po nas, a već sutra doći će i po vas", poručio je Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 19:29