KOORDINATORICA BUBAŠ

‘Aplikacija Cijepise je vrlo dobra, funkcionira! Ne kasnimo, nedjeljom nismo cijepili jer nije bilo potrebe‘

35 tisuća cijepljenja dnevno moglo bi se ostvariti do početka lipnja, tvrdi pomoćnica ravnatelja HZJZ
 Bozo Radic/Cropix

Koordinatorica za cijepljenje HZJZ-a Marija Bubaš za Dnevnik Nove TV komentirala je može li se do kraja lipnja postići dinamika od 35 tisuća cijepljenih na dan.

Kako je kazala, treba nastaviti ovo što se do sada radilo, daleko intenzivnije nego što je to bilo do sada.

- Znate i sami da smo one doze cjepiva koje su dolazile trošili jer ih nije dolazilo baš puno. Kako se sada intenzivira i broj doza koje će doći, tako moraju komplementarno tome biti usklađene sve naše aktivnosti - kazala je Bubaš.

Kazala je i da su nepravilnosti na platformi CijepiSe otklonjene te da se aplikacija zadnjih dana testirala gotovo svakodnevno.

- Ta platforma je bila pomoćni kanal za naručivanje. Do sada je najaktivniji kanal bio za naručivanje upravo kod liječnika obiteljske medicine. Kroz sustav e-naručivanja, kalendare cijepljenja i kroz platformu CijepiSe imamo nekakvih više od 500 tisuća zainteresiranih za cijepljenje - kazala je Bubaš.

- Tome se zbraja i ovih 800 tisuća zainteresiranih čiji su interesi prikupljeni kroz gospodarske subjekte - dodala je Bubaš i ponovila kako je aplikacija pomoćni kanal koji je vrlo dobar.

- Ako želimo da nam padne broj zaraženih, onda moramo procijepiti više od 55 posto, to nam je željeni cilj. Ako postignemo i više od toga, tim bolje - kazala je Bubaš.

'Sada ćemo cijepiti i nedjeljom'

Trenutno se građani ne cijepe nedjeljom, a Bubaš je kazala da do sada nije bilo potrebe za tim.

- Ako smo utrošili sve doze, nismo imali s čime cijepiti nedjeljom. Sada ćemo cijepiti i nedjeljom, intenzivirat će se cijepljenje, usklađeno s tim će biti distribucija cjepiva i sva druga logistika - kazala je Bubaš.

Istaknula je da će se ojačati sustavi koji su potrebni da bi se to ostvarilo.

- 35 tisuća cijepljenja dnevno moglo bi se ostvariti do početka lipnja, kako bismo potaknuli i održali gospodarstvo, a naročito turističku sezonu - kazala je Bubaš.

Ističe da to ne ovisi samo o platformi, već o cijelom sustavu.

- Ministar zdravstva je naredio svim zdravstvenim djelatnicima da se intenzivnije uključe u proces cijepljenja. Ovaj tjedan svi na tome intenzivno radimo, nije samo jedna osoba ključna. Ključni smo svi mi, moramo zasukati rukave i raditi - kazala je Bubaš.

Prema ECDC-ovoj tablici smo četvrti najgori u Europi po broju primljenih prvih doza. Bubaš je kazala kako se do sada trošilo ono što se imalo te istaknula da ne kasnimo s cijepljenjem.

- Ne možemo trošiti zrak nego cjepivo - kazala je Bubaš.

'Reinfekcije su rijetke'

- Platforma je funkcionalna, svi su nedostaci otklonjeni. Treća faza će krenuti i krenut će cijepljenje gospodarskih subjekata, ove mlađe populacije. I dalje će se nastaviti zvati na cijepljenje oni koji pripadaju drugoj fazi - kazala je Bubaš.

I cijepljeni obolijevaju, ali u manjoj mjeri, podatak je iz Istre. Bubaš je kazala da cjepivo spašava živote, što je primarni cilj istog, dok je idući cilj cjepiva da spriječi težu kliničku sliku.

- Reinfekcije su rijetke, ustvari. Od njih se radi medijski bum jer je to valjda zanimljivo čitati. Cijepite se jer to spašava život i spašava vas od respiratora i opet spašava od smrtnog ishoda. Osobe koje su se cijepile pa zarazile imaju vrlo blagi oblik bolesti - kazala je Bubaš u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:03