VELIKA ŠKRTICA

Aplikacija o cijenama u Hrvatskoj: Nepregledna, nepoznata Googleu, neupotrebljiva za starije od 50!

Onima koji se na nju i odluče spojiti na prvu će biti jasno kako je stranica krajnje zbunjujuća...

Aplikacija Kretanje cijena

 Screenshot/

Bile su potrebne čak dvije konferencije za medije ovaj tjedan da bi Ministarstvo gospodarstva napokon u promet pustilo dugoočekivanu aplikaciju Kretanje cijena, takozvane "bijele liste" na kojima će građani moći pronalaziti i pratiti kretanje cijena u periodu od 31. prosinca 2022. pa nadalje za 350 proizvoda kod tri trgovca koji su jedini pristali biti dio ovog projekta.

Velika škrtica odmah je proanalizirala "aplikaciju" i napravila jedan kratki rezime na temelju prvog dojma.

Kao prvo, mana projekta svakako jest činjenica da se aplikaciji pristupa putem stranica Ministarstva gospodarstva i da vam je Google, barem u trenutku pisanja ovog teksta, uopće neće izbaciti ukoliko u tražilicu upišete "Kretanje cijena". Dapače, Google vam je neće izbaciti niti kad upišete "Ministarstvo gospodarstva kretanje cijena" što znači da doslovno morate posjetiti domenu Ministarstva i tamo pri vrhu kliknuti na poveznicu do aplikacije.

image

Aplikacija Kretanje cijena

Screenshot

Teško mi je zamisliti umorne potrošače ili one starije od 50 kako nakon posla, a prije odlaska u trgovinu surfaju webom u potrazi za stranicama Ministarstva, ali možda se iznenadim. Posebne aplikacije za mobitel nema što znači da se i u trgovini na nju morate spojiti preko stranice Ministarstva, što je svakako nepraktično.

Onima koji se na nju i odluče spojiti na prvu će biti jasno kako je stranica zbunjujuća, vrlo "user unfriendly" te da čak i onima koji se dobro snalaze treba dosta vremena da shvate funkcije pretraživanja.

Roba se može pregledavati po trgovcima, kategorijama ili konkretnim proizvodima, a na raspolaganju su i dodatni filteri koji omogućavaju izdvajanje proizvoda koji su poskupjeli, pojeftinili, ostali istih cijena ili koji su poskupjeli odnosno pojeftinili u konkretnim rasponima postotaka.

image

Aplikacija Kretanje cijena

Screenshot/

To je načelno pohvalno, ali besmisleno u situaciji u kojoj u projektu sudjeluju samo tri trgovca među kojima samo jedan koji je doista raširen na nacionalnoj razini te dva koji su uglavnom prisutni na regionalnim tržištima.

Osim toga, način na koji sustav izbacuje rezultate zapravo vam ne dopušta da na jednostavan način dobijete informaciju gdje je kupnja najpovoljnija pa je doista šteta što smo potrošili toliko vremena na aplikaciju za koju je teško vjerovati da će služiti bilo trgovcima, bilo potrošačima.

Nije jasno zašto je Ministarstvo inzistiralo na uvođenju "bijelih lista" umjesto crnih koje su trebale imati jednostavnu funkciju - na vrlo pregledan način potrošačima dati informaciju koji trgovci nerazumno podižu cijene, ali ih i natjerati da sami sebe demotiviraju od drastičnih skokova. Od ove aplikacije ne treba očekivati niti jedno od tog dvoje.

image

Internetska stranica Ministarstva gospodarstva RH

Screenshot/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:17