NA SVETKOVINI

Apostolski nuncij Lingua u đakovačkoj katedrali zaredio četiri svećenika

Nakon što je četvorici ređenika udijelio blagoslov, mons. Lingua je rekao kako mu je to prvi put da je zaredio svećenike
Mons. Giorgio Lingua
 
 Goran Mehkek/Cropix

U đakovačkoj katedrali na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgia Lingue za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije zaredio je u utorak četvoricu đakona iz Slavonskog Broda, Osijeka i Andrijaševaca, u blizini Vinkovaca.

Nakon svečanog ulaska procesije u đakovačku prvostolnicu nazočne je pozdravio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, podsjećajući na višestruko slavlje – slavlje nebeskog zaštitnika đakovačke prvostolnice i Prvostolnoga kaptola, slavlje sv. Petra i Pavla kao zaštitnika konkatedrale u Osijeku te zaštitnika Đakova i Osijeka. U ime svih okupljenih posebno je pozdravio ređenike „koji danas Kristu Gospodinu poklanjaju i na raspolaganje stavljaju čitav svoj život, biće, snagu, srce i ljubav – sve što imaju i što jesu“.

Mons. Hranić pozdravio je i predvoditelja slavlja nuncija Linguu, tajnika Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Alfreda Rayana D’Souzu, umirovljenog nadbiskupa Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, sve župnike, župne vikare i umirovljene svećenike te ostale.

"Naši ređenici pripadaju izabranom, svećeničkom narodu Božjemu, opranom vodom i krvlju koja je potekla iz Kristova otvorena boka, nama koji smo zamilovani Božjom ljubavlju, narodu u kojemu svi imamo jednako dostojanstvo sinova i kćeri Božjih, te ga Duh Sveti ujedinjuje u jedno i čini otajstvenim Tijelom Kristovim", rekao je, među ostalim, u svojoj homiliji nadbiskup Hranić.

Nakon što je četvorici ređenika udijelio blagoslov, mons. Lingua je rekao kako mu je to, iako je 11 godina biskup, prvi put da je zaredio svećenike. Zahvalio je nadbiskupu na riječima upućenima svima, koje su istodobno i određeni program za mladomisnike.

"I ja bih vas, dragi ređenici, želio podsjetiti da uvijek njegujete pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i uvijek budete ponizni pred Bogom. Sigurno da ćete u životu griješiti, ali u takvim trenutcima važno je uteći se Mariji, a Gospodin će dati svoju snagu da ono što je bila slabost bude preobraženo", rekao je mons. Lingua udijelivši četvorici ređenika svoj blagoslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:08