GIORGIO LINGUA

Apostolski nuncij: Radit ću na jačanju jedinstva Crkve u Hrvatskoj i Petrova nasljednika

Lingua je predvodio misu u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu
Giorgio Lingua, arhivska fotografija
 Damir Krajac/Cropix

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua predvodio je u nedjelju u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu euharistiju i poručio da će raditi na jačanju jedinstva Crkve u Hrvatskoj i Petrova nasljednika.

Uz znatno manji broj vjernika nego ranijih godina na Svetu nedjelju, u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu nadbiskup Lingua rekao je da proslava Svete nedjelje nije više proslava jednoga dana, te podsjetio da je ove godine program počeo 23. kolovoza, u spomen na sve poginule u ratovima i poraću.

Vjera hrvatskoga naroda i rimski pape oduvijek povezani, zadaća čvrstu vezu po mogućnosti i ojačati

"U sadašnjim okolnostima, u godini u kojoj je nova pandemija pogodila cijeli svijet, ova pobožnost Krvi Kristove poprima posebno značenje, zato vas pozivam da danas nadasve molimo za sve žrtve koronavirusa, za njihove obitelji, da se umnoži naša vjera u providnost Boga koji svoj narod ne napušta u trenutku kušnje”, istaknuo je apostolski nuncij, podsjetivši kako su vjera hrvatskoga naroda i rimski pape oduvijek povezani.

"Kao predstavnik Svetoga Oca imam zadatak nastaviti i po mogućnosti ojačati tu čvrstu vezu između Svete Stolice i Crkve ove zemlje, kako bi zadržala svoje duboke katoličke korijene i da i dalje raste bujno stablo vjere”, istaknuo je nadbiskup Lingua.

Obećao je da će svu svoju energiju uložiti kako bi radio na tome da jedinstvo i povjerenje između Crkve u Hrvatskoj i Petrova nasljednika sve više raste, zahvalivši svima na podršci.

Svetište Predragocjene Krvi Kristove - najčvršća veza Crkve i Hrvatskoga sabora

U ime Hrvatskoga sabora vjernicima se obratio izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner naglasivši da Svetište Predragocjene Krvi Kristove nije samo mjesto molitve i vjere, već i najčvršće veze između dviju institucija - Crkve i Hrvatskoga sabora. Rekao je i kako se može povući paralela sa situacijom kad se Hrvatski sabor još 1739. zavjetovao da će napraviti ovu zavjetnu kapelu povodom kuge koja je vladala u ovim krajevima.

"Mi smo sad izloženi jednoj drugoj pošasti, hvala Bogu neusporedivo blažoj, medicina je isto tako neusporedivo napredovala, ali postoji paralela između tih dviju pošasti. Svi zajedno možemo i protiv i ove pošasti, stvoriti način života koji će biti koliko-toliko normalan jer moramo držati gospodarstvo, obnoviti i napraviti balans između toga i onoga što nam treba, a to je zaštita zdravlja", istaknuo je Reiner.

"Vjera nam daje snage da ne podlegnemo panici i nagovještanju katastrofe koje neki šire ali ni stavovima onih koji tvrde da bolest Covid-19 uopće ne postoji. Da se, kad se pronađe cjepivo, ne treba cijepiti, da su protuepidemijske mjere tek ograničavanje ljudskih sloboda i prava, a ne nastojanje da se sačuva zdravlje ljudi, onima koji šire teorije urote", poručio je akademik Reiner.

Uputio je poziv za zajednički angažman Hrvatskoga sabora i Crkve na obnovi zajedništva hrvatskih građana, posebno kroz obnovu duha ljubavi, suosjećanja i konkretnim djelima iskazane solidarnosti sa svima, osobito najpotrebitijima u hrvatskome društvu.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Domovinskoga pokreta, Miroslav Škoro istaknuo je kako živimo u specifičnom vremenu, epidemiološki vrlo opasnom, zbog čega je na hodočašću ovoga puta mnogo manje vjernika.

"Na ovaj predstavnici Hrvatskoga sabora dolaze svake godine kako bi ispunili taj zavjet iz 18. stoljeća i drago mi je da sam danas ovdje. Sve što su činili naši stari u očuvanju tradicijskih vrijednosti, podržava Domovinski pokret, podržavam ja, učinit ćemo sve što možemo da opstanemo na ovim područjima i da i u budućnosti dolaze predstavnici Hrvatskoga sabora predstavljati ne samo Sabor, nego i cjelokupni hrvatski narod", rekao je Škoro.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić naglasio je da su Varaždinska biskupija i Grad Ludbreg učinili sve kako bi vjernici na hodočašću bili što sigurniji, zato ove godine nije organizirana procesija ulicama grada.

Euharistijskom slavlju nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zatim ministar Darko Horvat, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Davor Dretar i Miroslav Tuđman, kao i predstavnici političkih stranaka, kulturnoga života i mnogi drugi uglednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 03:34