ORAH MIRELE HOLY

APSOLUTNI HIT IZBORA Najmlađa stranka u Hrvatskoj i službeno je postala treća politička opcija

 Marko Todorov / CROPIX

Najmlađa stranka u Hrvatskoj i službeno je postala treća politička opcija, zeleni OraH Mirele Holy osvojio je 9,4 posto glasova na izborima za Europski parlament i u Bruxelless šalje jednog zastupnika.

Za stranku koja postoji tek pola godine glasalo je više od 85 tisuća građana, a u nekim su gradovima zabilježili izvrstan rezultat, preko 14 posto. U Puli su, primjerice, drugi.

Iako je donedavno SDP-ovka, a sada predsjednica OraH-a osvojila najveći broj preferencijalnih glasova, i to čak više od 60 posto, ona je odmah na početku kampanje rekla da ostaje u Saboru. Umjesto nje, u EU parlament ide njezin potpredsjednik i nekadašnji zamjenik u Ministarstvu zaštite okoliša, Davor Škrlec.

Ankete su predviđale OraH-u barem jedan mandat, a tijekom izborne večeri počelo se pričati i o dva mandata. Međutim, Holy je cijelu večer bila oprezna. U izbornom stožeru u njihovim stranačkim prostorijama u Ilici 48 nitko se nije usudio prognozirati koliko će mandata osvojiti.

Stalno su ponavljali da će biti uspjeh ako prijeđu prag, a ako osvoje mandat, da će biti ludi od sreće. Sinoć nisu bili ludi od sreće, niti je bilo nekog euforičnog slavlja. Barem ne javno. Ali otvarao se šampanjac, puštala se glazba, jeli su se ćevapi, čestitalo se na sve strane. Holy je SMS-om dobila čestitke od predsjednika Ive Josipovića, kao i brojnih kolega iz SDP-a. Premijer joj je javno čestitao, a čula se i s članovima svoje političke grupacije iz Bruxellesa.

Holy je odmah nakon objave rezultata rekla kako je riječ o senzacionalnom uspjehu jer postoje tek pola godine.

- Zahvaljujem svima koji su podržali OraH i nadamo se da ćemo opravdati povjerenje građana. Velika je to obveza i odgovornost. Bacamo se na sektorske politike i dalje ćemo voditi pozitivnu kampanju - rekla je Holy za Jutarnji.

Nije htjela komentirati potop Laburista koji nisu prešli prag. Pitali smo je je li i dio njihovih birača sada izabrao OraH. - Voljela bih da je izlaznost bila veća jer bi i naš rezultat bio vjerodostojniji - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:56