NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

APSOLUTNI PRVAK MATURE Uzeo najteže predmete, riješio ih bez greške i ide na Cambridge

Vasilije Perović (18) prije mature osigurao si je stipendiju na slavnom koledžu
 Vlado Kos/CROPIX

Sva četiri razreda gimnazije završio je s odličnim, državnu maturu položio sa 5,0 i bio je dovoljno uporan da godinu dana prolazi proces aplikacije za upis na Cambride.

Prije nego što je u gimnaziji Beli Manastir uspio dobiti završnu svjedodžbu, ponuđeno mu je mjesto na Natural Sciences Collegeu i stipendija koja pokriva sve troškove smještaja, hrane i literature. Iz drugoga fonda - Student Loans Company - Cambridge će mu pokriti školarinu, čime su tehnički gledano svi troškovi studiranja u UK pokriveni iznosom od oko 20.000 funti. Ostaju tek troškovi putovanja.

Omiljena fizika

- Dobiti stipendiju u Britaniji lakše je nego u Hrvatskoj dobiti sponzore za znanstvenu konferenciju - zaključuje Vasilije Perović (18), maturant gimnazije Beli Manastir.

Proces prijave na Cambridge podrazumijevao je gomilu obrazaca, formulara i mailova, uz neizbježno osobno motivacijsko pismo i pismo preporuke. Prijavio se na Trinity College, gdje je riješio ispiti i odradio intervju u prosincu. To mu je bio najteži dio cijelog procesa. Ispit i intervju nestandardnog su tipa u kojem je cilj vidjeti je li netko zanimljiv kandidat za Cambridge. Vasilije Perović očito je bio. Danas je uzbuđen i jedva čeka početak prvog semestra u listopadu. Primarno područje interesa mu je fizika, što širi na matematiku i informatiku. Iz sve tri oblasti se natjecao tijekom srednje škole, lani na Međunarodnom turniru mladih fizičara na Tajvanu, ove godine u Engleskoj.

- Virus znanosti pokupio sam na Višnjanskoj školi astronomije nakon osnovne škole. Tada je krenulo moje kopanje po svemu što mi je došlo pod ruku. Kao nagrađeni na državnom natjecanju iz fizike dobio sam poziv na Ljetnu školu mladih fizičara, gdje sam bio “izložen” dodatnim dozama virusa znanosti. Naravno, svake sam godine dolazio i u Višnjan na ljetnu školu.

Mislim da su ovakve škole presudne jer sam ondje imao priliku iskusiti dio toga što znači baviti se znanošću, kaže maturant. Vjeruje da je imao sreće i u gimnaziji jer profesori nisu bili ograničeni kalupima redovnog programa. Virus je tako, kaže Vasilije, dobivao hranu.

Veća sloboda u učenju

Razlog zbog kojeg se odlučio prijaviti na sveučilište u Engleskoj je širi spektar mogućnosti izbora i individualnost u radu.

- Ono što pomalo odbija od našeg sustava su neprestane promjene, reforme i razna eksperimentiranja - objašnjava. Vasilije je, naime, iz generacije koja je svojedobno bila pokusni kunić za HNOS-reformu. Od tada, kaže, svake godine su dobivali neku novu reformu, a on osobno ne preferira počinjati školsku godinu kutijom iznenađenja. Zamjerka obrazovanju u Hrvatskoj mu je i to što ne omogućava gotovo nikakvo usmjeravanje. - Nije naš model taj koji mi ne odgovara, jednostavno mi se neki drugi čini boljim - diplomatski zaključuje.

Klišeizirana pitanja poput onoga gdje se vidi za deset godina Vasiliju ne leže.

- Raditi dugoročne planove je vrlo nezahvalno. Ne poznam još uvijek fizikalni model koji tako predviđa budućnost - kaže. Sljedeći izazov mu je Svjetska znanstvena konferencija u Izraelu na koju dolazi 20 nobelovaca. Brine ga što hrvatska delegacija čiji je član još uvijek nema pokrivene troškove puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 12:11