PRESKOČENI

APSURD I NEPRAVDA Roditeljima s radnim stažem kraćim od 12 mjeseci neće rasti rodiljne potpore! Zakinuti su i roditelji djece s invaliditetom...

Majka na rodiljnom sa 13 mjeseci radnog staža imat će najmanje 665 kune veću naknadu od one sa 11 mjeseci staža
 CROPIX

Majka koja je prije početka rodiljnog dopusta radila 11 mjeseci imat će nakon 1. srpnja gotovo 700 kuna manju rodiljnu naknadu nego majka koja nije radila uopće, nego je cijelo vrijeme prijavljena na Zavodu za zapošljavanje. Predviđa to prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji je trenutačno u javnoj raspravi.

Izmjene Zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja ove godine, predložene su u sklopu seta demografskih mjera s ciljem da se povećaju rodiljne i roditeljske naknade za većinu roditelja, osobito za drugih šest mjeseci dopusta.

Preskočena

Tako se izmjenama predlaže da se naknada za zaposlene roditelje tijekom drugih šest mjeseci poveća sa sadašnjih maksimalno 2660 kuna na maksimalno 3991 kunu, da se naknada za nezaposlene roditelje poveća tijekom cijelog trajanja dopusta sa sadašnjih 1663 kune na 2328 kuna te da se na isti iznos poveća i naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta tijekom dopusta od prve do treće godine djetetova života.

Međutim, zakonskim izmjenama nije obuhvaćena jedna kategorija majki - one koje nemaju najmanje 12 mjeseci neprekinutog staža prije početka rodiljnog dopusta ili 18 mjeseci staža s prekidima u protekle dvije godine.

Naime, prema sadašnjem Zakonu, za zaposlene roditelje naknada tijekom prvih šest mjeseci dopusta jednaka je punoj plaći roditelja koji koristi dopust, bez obzira na to kolika ona bila. No, da bi to pravo ostvarili, moraju imati najmanje 12 mjeseci neprekinutog staža ili 18 mjeseci ukupno tijekom dvije godine koje su prethodile dopustu. Ako nemaju dovoljno staža, njihova naknada iznosi 1663 kune, odnosno izjednačena je s naknadom nezaposlene osobe. Ta su odredbu žestoko kritizirali i pri donošenju zakona prije desetak godina jer je bila poražavajuća činjenica da majka koja je 11 mjeseci radila i uplaćivala zdravstvene doprinose nakon rođenja djeteta ima istu naknadu kao da nije radila.

Još se više kritiziralo objašnjenje tadašnje Vlade da je ovakva odredba uvrštena u zakon kako bi se spriječile zloupotrebe jer Vlada ima saznanja da se majke fiktivno zapošljavaju na mjesec-dva kako bi kasnije mogle primati visoke rodiljne naknade. Koliko je takvih zloupotreba bilo, nije poznato, ali je ovakva odredba u bitnome zakinula stotine roditelja koji su dobili posao i dijete unutar godine dana.

Apsurdna situacija

Novim izmjenama pak ta je grupa roditelja, prije svega majki, dovedena u još apsurdniju situaciju: u zakonskim izmjenama nije predložena izmjena te odredbe, nego i dalje ostaje na snazi propis po kojem će majke s manje od godinu dana staža imati naknadu u visini 1663 kune!

Budući da istim izmjenama naknada tijekom dopusta za nezaposlene roditelje raste na 2328 kuna, majke koje su radile, ali manje od godinu, imat će najnižu naknadu u državi: tijekom trajanja dopusta primat će mjesečno 665 kuna manje od majki koje nisu radile uopće. Tijekom jednogodišnjeg dopusta primit će oko 8000 kuna manje nego da su bile nezaposlene.

Objašnjenje za takvu odredbu nismo dobili jer su nam u nadležnom Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike poručili da ne komentiraju nacrte prijedloga zakona dok traje savjetovanje s javnošću.

Zakinuti i roditelji djece s invaliditetom

I roditeljima djece s težim smetnjama u razvoju, koji imaju pravo na dopust do 8. godine djetetova života, ovim izmjenama naknade neće biti povećane, nego ostaju kao i sada, na razini od 2162 kune na mjesec. Na to je reagirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak koja je uputila primjedbe i upozorila da roditelji te djece ne mogu raditi jer je djeci potrebna svakodnevna rehabilitacija, a za njihovu djecu najčešće nisu ni dostupne redovne predškolske usluge. Stoga im je, upozorila je, roditeljska naknada jedini mogući izvor prihoda i stoga osobito važna. Predlaže stoga da se naknada poveća na 3326 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:27