ISTINA O MESU, 2. dio

Apsurd: Nemoguće je doznati kakvo meso jedemo. U Hrvatskoj je to ‘državna tajna’!

Potrošači u EU uvijek mogu doznati pravu istinu o tome kakvo meso jedu. To im omogućavaju utjecajne udruge za zaštitu potrošača koje unajmljuju neovisne laboratorije

ZAGREB - Apeliram na udruge za zaštitu potrošača da uspostave vlastiti sustav kontrole mesa, odnosno unajme laboratorij koji nije u sustavu. Tako je u Njemačkoj, primjerice. Tada bi mogli javno objavljivati identitet trgovaca koji varaju potrošače. U Njemačkoj se tako objavljuju crne liste trgovaca. Mi smo s Ministarstvom potpisali suglasnost da, u skladu sa Zakonom o hrani, ne smijemo odavati odentitet trgovaca koji na bilo koji način namjerno ili nenamjerno varaju građane - poručio je Dario Lasić, nutricionist i voditelj laboratorija za kontrolu hrane Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Budući da su u drugim laboratorijima zbog straha od poslodavca - države - stručnjaci ili šutjeli o tome ili u strogoj anonimnosti potvrdili da se analizama manipulira po naredbi nadležnih ministarstava u suradnji s uvoznicima i trgovcima, izjava je šokantna i ruši cjelokupni sustav kontrole hrane u Hrvatskoj. Činjenica da je naše sumnje u neovisnost kontrole hrane indirektno potvrdio stručnjak koji je na čelu jednog od laboratorija ovlaštenih od Ministarstva poljoprivrede jasno dokazuje da je ta kontrola, od klaonice do tanjura, sve samo ne neovisna!

Građani kao kontrolori

Osim toga, to dokazuje da u zemljama Europske Unije, za razliku od Hrvatske, potrošači uvijek mogu doznati pravu istinu o tome kakvo meso jedu. To im omogućavaju utjecajne udruge za zaštitu potrošača, koje unajmljuju neovisne laboratorije. Izjava do temelja demantira uporna uvjeravanja šefova u Ministarstvu poljoprivrede da je susutav kontrole mesa i druge hrane u Hrvatskoj usklađen s normama EU. Na papiru možda i jest, ali u praksi hrvatskim je građanima nemoguće doznati što jedu. Preostaje im samo vjerovati onome što kaže državna kontrola.

Sve o istinama mesne industrije - čitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

SKANDALOZNA ISTINA O MESU

Specijal Jutarnjeg: zaštićeni svjedoci, sanitarni inspektori, labaratoriji i djelatnici o istinama mesne industrije:

"U labaratoriju u Zagrebu se otkrije da je meso pokvareno. Isti taj uzorak šalje se u Split i nekim čudom prolazi analizu!“ - anonimni djelatnik mesne industrije





"Proizvođač sam mora poslati meso na nalizu, pa može poslati što god želi, nečiji tuđi uzorak“ – Jadranka Kolarević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača

"Staro meso se dvostruko zamrzava da postane mekanije. Na tržnicama su stare, uginute krave, čije se meso prodaje kao biftek“ – anonimni inspektor

"Kada proizvođač prvi put ulazi u Hrvatsku, hrana se analaizira. Svaki uvoz nakon toga nema kontrole“ – Gordan Jerbić, ravnatelj veterinarske inspekcije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:42