NAPOKON U HRVATSKOJ?

Tko ne vara kupce, dobit će oznaku ‘Izvrsnost proizvoda’

Prva hrvatska oznaka te vrste namijenjena je laboratorijski dokazano kvalitetnim prehrambenim proizvodima. Proizvodi za analizu nenajavljeno će se kupovati u maloprodajnim lancima, a u novi sustav kontrole uključeni su brojni stručnjaci

ZAGREB - Čak 36,5 posto potrošača smatra da sirovinski sastav proizvoda najčešće ne odgovara onome što piše na deklaraciji - pokazuje istraživanje GfK.

Analiza deklaracija

Taj podatak, kao i “mesofon” putem kojega je Ministarstvo poljoprivrede u samo dva tjedna rada prikupilo više od 1000 prijava, dokazuje da je istraživački serijal Jutarnjeg lista o malverzacijama u mesnoj industriji odnosno kvaliteti mesa koje jedemo bio itekako opravdan i nužan.

Naša otkrića potaknula su mnoge relevantne hrvatske institucije na čelu s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom da osnuju Laboratorij hrane i pića, tvrtku koja će napokon uvesti prvi hrvatski certifikat kvalitete hrane - “Izvrsnost proizvoda”.

Riječ je o prvoj hrvatskoj oznaci namijenjenoj isključivo laboratorijski dokazano kvalitetnim prehrambenim proizvodima čiji sastojci u potpunosti odgovaraju onome što piše na deklaraciji, odnosno etiketi. Dakle, osim zdravstvene ispravnosti, novoosnovani Laboratorij hrane i pića strogo će kontrolirati organoleptička svojstva, kvalitetu i nutritivnu vrijednost, ali i analizirati deklaracije i ambalaže.

Da zadovolji kriterije za dobivanje tog certifikata, nakon analiza će se zbrajati bodovi, a proizvod mora postići najmanje 80 posto od maksimalne ocjene. Osnivači LHIP-a ističu neovisnost kontrole: proizvodi za analizu nenajavljeno će se kupovati u maloprodajnim lancima.

Ugledni partneri

U novi sustav kontrole hrane uključeni su brojni stručnjaci, predstavnici Ministarstva zdravstva i poljoprivrede, ali i društva Potrošač te mnoge privatne institucije poput Vinarta i Vitaminoteke.

- Ovim novim certifikatom želimo potaknuti prehrambenu industriju da testira svoje proizvode kod nas i time stekne veće povjerenje potrošača objasnio je Damir Ježek, dekan PBF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:54