OGRANIČENJE KRETANJA

APSURDNA SPLITSKA PRIČA U DOBA KORONE Policija ga zbog 'krivog' pečata ne pušta do radnog mjesta, a on mora građanima dijeliti dozvole za kretanje

 
 Tom Dubravec / Hanza media

Ovo je priča o jednom pečatu, pečatu koji u Hrvatskoj nije na snazi još od 2017. godine, no itekako i u doba pandemije koronavirusa ima utjecaja na naš život.

Jer iako smo država bez pečata, jedan pečat u crno-bijelom izdanju, nije omogućio kretanje i odlazak na posao djelatniku Grada Splita koji je u ovoj opasnoj situaciji širenja virusa, upravo zadužen za izdavanje dozvola građanima za – kretanje!

Pa ni on sam nije mogao do svog radnog mjesta jer mu je na izdanoj dozvoli pečat u crno-bijeloj boji, piše Slobodna Dalmacija.

A država smo bez pečata, zar ne?

Sve po propisima

– Nije me propustio policajac da dođem do svog radnog mjesta, a to je administrativni tajnik Mjesnog odbora Slatine grada Splita. Živim u Kaštel Lukšiću, a radim u Slatinama, no do svog radnog mjesta moram proći svoj grad Kaštela, te grad Trogir kako bih došao u treći grad, u Split kojem Slatine pripadaju administrativno. U ponedjeljak sam dobio na e-mail propusnicu za svoje međugradsko kretanje zbog posla, isprintao isti i u utorak krenuo put Trogira – govori nam Renato Smolić nevjerojatnu zgodu, kojoj bi se vjerojatno smijali da se ne događa u žarištu pandemije, koja sada, nažalost, caruje širom Hrvatske.

Pa su nam restrikcije iz dana u dan, i sata u sat, sve strože, među kojima je i odlazak iz svog mjesta prebivališta u neko drugo, gdje vam je eventualno radno mjesto i slično.

I tako je u utorak ujutro tajnik Slatina krenuo iz svoje kuće u Kaštel Lukšiću prema radnom mjestu na adresi Duboke garme 2, na otoku Čiovu. Kao i svakog radnog dana na raskrižju na Planom skrenuo je s Jadranske magistrale lijevo prema Trogiru, no tada ga je zaustavila policijska patrola.

– Sve po propisima, momci su me zamolili propusnicu, no kada sam izvadio isprintan papir, gdje je pečat grada Splita u crno-bijeloj boji, policajac me nije htio pustiti. Ni moj pokušaj da mu dam osobnu iskaznicu, gdje su svi moji podaci kao i na propusnici, nije urodio plodom, ni da mu pokažem e-mail s propusnicom na mom mobitelu. Ništa, pečat mi nije bio u redu za slobodan prolaz – pojašnjava dalje sugovornik Slobodne Dalmacije.

Neplanski odmor

– Vratio sam se doma, no cijeli dan nisam bio na raspolaganju građanima kojima ja, naravno po potrebi i uputama Nacionalnog stožera, trebam izdavati dozvole kretanja. No eto danas (srijeda) sam u uredu od 10 do 18 sati, pa kome treba neka dođe u mjesni odbor jer puno starijih stanovnika Slatina baš i ne barata e-mailom.

Tako je Renato Smolić jedan dan neplanski “preskočio” boravak u uredu, jer, nažalost, ljudi unatoč cijeloj situaciji još uvijek imaju naviku dolaska u Mjesni odbor, premda svi preporučuju korištenje e-maila ili telefona. No nadamo se kako će se situacija na terenu ipak ubrzo normalizirati, pa neće biti ovakvih situacija zabrane prolaska iako imate propusnicu. Budući da paralelno s ovom pričom doznajemo kako je na mnogim punktovima sasvim druga situacija – građani bez propusnica žele proći iz grada u grad, no revni policajci to ne dopuštaju. Što nam je u ovom trenutačno od životne važnosti.

Propusnicu zatražite e-mailom

Sukladno Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, Stožer civilne zaštite grada Splita ovlastio je tajnike gradskih kotara i mjesnih odbora za izdavanje propusnica stanovnicima Splita koji napuštaju mjesto prebivališta/boravišta iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama te kupovine hrane i osnovnih potrepština.

Građani zahtjev za propusnicu šalju tajniku gradskog kotara ili mjesnog odbora kojem pripadaju na e-mail adresu.

Iznimno, zahtjev se može podnijeti dolaskom u prostorije gradskih kotara i mjesnih odbora Grada Splita, no apeliramo na građane da izbjegavaju dolaske kako bi od širenja zaraze koronavirusom zaštitili i sebe i osobe koje rade na izdavanju propusnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:34