PREUZIMANJE FORTENOVE

Arapi tvrde da imaju sve dozvole, ključnu ulogu odigrao nizozemski sud: ‘Teoretski je moguće‘

Krovna tvrtka Fortenove registrirana je u Nizozemskoj, članici EU, te je moguće da je ta država dala odobrenje

Stjepan Čuraj, Saif Alketbi

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Transakcija između Sberbanke Rusija i arapskog investitora, tvrde neslužbeno za Jutarnji list izvori bliski Saifu Alketbiju, dogodila se uz odobrenje nizozemskog suda i to do predviđenog roka od 31. listopada, pa je samim time, barem prema tvrdnjama izvora, sve napravljeno sukladno propisima.

Iz Vlade, naime, kažu kako Ministarstvo financija nije dobilo nikakav zahtjev za odobrenje navedene transakcije do 31. listopada sukladno Uredbi Europske unije kojom se mogao izvršiti prijenos vlasničkih udjela tvrtke pod sankcijama EU uz odobrenje nadležnog tijela države članice. To odobrenje imali su mirovinski fondovi, ali je posao propao.

No, državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj kaže kako je moguće da je nizozemsko nadležno tijelo dalo takvo odobrenje, ali da o tome oni u Vladi nemaju saznanja. Naime, krovna tvrtka Fortenove registrirana je u Nizozemskoj, članici EU, te je moguće da je ta država dala odobrenje. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je upit kolegama u Nizozemskoj kako bi provjerili tu informaciju.

- Svaka je država članica dužna obavijestiti Europsku komisiju oko odobrenja za izuzeća ako je do njih došlo. Zasad o tome nemamo saznanja, ali teoretski je moguće da su Nizozemci dali odobrenje, no to moramo provjeriti, kaže Čuraj.

Izvori bliski investitoru, s druge strane, pak neslužbeno kažu kako imaju potvrdu od prodavatelja da je do transakcije došlo uz odobrenje nizozemskih tijela, odnosno nadležnog suda.

- Transakcija je napravljena u skladu sa zakonskim propisima uz odobrenje nizozemskog suda i sukladno propisima o tome je obaviještena uprava Fortenove. Time je Sberbank Rusija izašao iz suvlasništva u Fortenovi. Prema našim tumačenjima, o tome nije ni trebalo biti obaviješteno hrvatsko ministarstvo, već o svemu odlučuje nizozemski sud, kaže ovaj izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:07