PIŠE LJUBLJANSKO DELO

ARBITRAŽNA PITANJA Dogovoreni sastanak šefova diplomacija Slovenije i Hrvatske možda upitan nakon izjava Grlić Radmana

 
 CROPIX

Dogovoreni susret šefova diplomacije Slovenije i Hrvatske na margini neformalnog ministarskog sastanka članica EU-a u Helsinkiju krajem tjedna je upitan, piše pozivajući se na svoje izvore u srijedu ljubljansko Delo.

Očekivani "sadržajni" sastanak Gorana Grlića Radmana i Mire Cerara u Helsinkiju bio je najavljen nakon njihova prvog neformalnog susreta početkom kolovoza u Hrvatskoj, gdje je Cerar boravio na godišnjem odmoru, ali je za slovensku stranu onda postao upitan nakon izjava hrvatskog ministra u vezi s tim prvim kurtoaznim i susretom upoznavanja, piše list.

Dvojica ministara su se početkom kolovoza prvi put susrela i bio je dogovor da se opet službeno sastanu u Helsinkiju, što je bilo proglašeno prvom prilikom za sadržajne razgovore. No, situacija se zakomplicirala nakon što je Grlić Radman ubrzo u razgovoru za televiziju N1 ustvrdio kako je Cerar 2017. godine "skoro prihvatio" inicijativu hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića o protokolu po kojemu bi došlo do bilateralnog dogovora o graničnom pitanju, navodi list.

Dodaje da je zato neizvjesno hoće li u Helsinkiju između dvojice ministara uopće doći do kakvih ozbiljnih razgovora, a ako se sastanu to će biti neslužbeni susret.

U vezi s izjavom Grlić Radmana za N1, koja se ticala arbitražnog pitanja i budućih odnosa, a koju je slovensko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo, u Ljubljani su se vodile rasprave ima li uopće svrhe nakon toga sastanak dvojice ministara u Helsinkiju, navodi Delo dodajući da ga je tražila hrvatska strana.

S druge strane, i slovenski diplomati su svjesni da u diplomaciji nikad ne treba zatvarati vrata dijalogu, ali će svakako Cerar u svakom nastupu ustrajati na slovenskim stajalištima vezanim na arbitražu i granični prijepor, na što dvije države gledaju različito, navodi list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 03:43