RASTEREĆENJE BOLNICA

Arena Zagreb uskoro prima prve pacijente: Doznajemo koga će ondje prebacivati iz Dubrave

Arena je riješena i infrastrukturno i zdravstvenim kadrom, tako da će pacijenti u Areni imati svu potrebnu skrb - kaže Beroš
Arena Zagreb, pripremljena za doček covid pacijenata
 Ronald Gorsic/Cropix

Arena Zagreb do kraja tjedna primit će prve pacijente. Riječ je testnoj fazi, a za početak će se primiti deset pacijenata, i to iz covid-bolnice KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević".

Ovu informaciju potvrdio nam je i ministar zdravstva Vili Beroš, koji kaže kako još nije definiran točan dan, ali da će, prema svemu sudeći, prvi pacijenti stići do nedjelje.

- Arena je, prema informacijama s terena, potpuno spremna. To je tercijarni vid zdravstvene zaštite covid-pacijenata, što znači da će tamo odlaziti bolesnici koji su praktički pred otpust iz bolnice. Dakle, treba im još nekoliko dana liječničkog nadzora i provođenja terapija - pojašnjava Beroš. Dodaje i da će se na ovaj način rasteretiti bolnice koje primaju covid-pozitivne pacijente, u smislu da ima više mjesta za teške pacijente.

- Arena je riješena i infrastrukturno i zdravstvenim kadrom, tako da će pacijenti u Areni imati svu potrebnu skrb - zaključuje Beroš.

Da je situacija sve teža potvrđuju i današnje brojke, koje opet govore o novom rušenju rekordnih brojeva. Covid-dijagnozu, u srijedu su dobile 3603 osobe, a čak 56 osoba je preminulo. Bolnice se pune brže nego što se prazne, pa je bilo izvjesno i pitanje trenutka kada će se početi upotrebljavati improvizirane bolnice, odnosno šatori, hoteli i sportske dvorane. Naime, u ovom trenu u bolnicama se liječi čak 2126 pacijenata, od čega njih 240 ne može samostalno disati te su na respiratoru.

image
Arena Zagreb, pripremljena za doček covid pacijenata
Ronald Gorsic/Cropix

Situacija se brzo mijenja

V.d. ravnatelja KB Dubrava, Ivica Lukšić, kaže kako ih veseli svaka pomoć koja znači veće mogućnosti za najteže pacijente.

- Situacija se mijenja iz sata u sat. U ovom trenutku imamo 430 pacijenata, dok su naši kapaciteti 625 kreveta. Iako je to nešto manje od 200 praznih kreveta, tempo je takav da se i oni mogu brzo popuniti - govori Lukšić. Napominje kako će u Arenu ići pacijenti koji su pri samom kraju bolesti i kojima nekoliko dana treba do redovnog otpusta.

image
Arena Zagreb, pripremljena za doček covid pacijenata
Ronald Gorsic/Cropix

- Od trenutačnog broja hospitaliziranih sigurno je 30, a možda i 40 onih koji su kandidati za odlazak u Arenu. Kada se lakši pacijenti budu slali u Arenu, dok je ovaj zapravo najteži period s puno hospitaliziranih, imat ćemo više kreveta za one koji su teže bolesni. To su pacijenti kojima se zdravstveno stanje još pogoršava i trebaju biti blizu i respiratora i intenzivne njege u slučaju potrebe - govori Lukšić. Dodaje i da sve veći broj pozitivnih znači i veći broj onih koji se liječe i od drugih bolesti. Primjerice, i u utorak i u srijedu je bilo sedam operacija covid-pozitivnih pacijenata.

image
Arena Zagreb, pripremljena za doček covid pacijenata
Ronald Gorsic/Cropix

- Tu su, na žalost, i dalje infarkti, moždani udari, prometne nesreće i brojna druga stanja koja su postojala i prije ove epidemije - zaključuje Lukšić.

Zeleno svjetlo ministra

Davor Vagić, koordinator za prihvat u Areni i savjetnik za stručna pitanja ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, potvrdio je da je Arena spremna i da čekaju zeleno svjetlo ministra i Nacionalnog stožera kako bi se primili prvi pacijenti.

- Što se nas tiče, Arena je potpuno spremna. Imamo 18 liječnika i 55 medicinskih sestara. Za sada je pripremljeno sto kreveta, ali vrlo brzo možemo povećati kapacitete. Iako je Arena prvenstveno za lakše pacijente, imamo spreman i reanimacijski centar - govori Vagić i pojašnjava da, iako to ne očekuju, sve je spremno ako dođe do naglog pogoršanja nekog od pacijenata.

image
Arena Zagreb, pripremljena za doček covid pacijenata
Ronald Gorsic/Cropix

- Uvijek je voditelj smjene osoba koja može intubirati, kako bi se pacijent bez ikakvog rizika prebacio u neku od bolnica koje primaju covid-pacijente - govori Vagić.

S obzirom na to da Arena još nije korištena, kreće se prvo s manjim brojem pacijenata, no uvjeravaju nas da je opremljena sa svime što je potrebno. Kisik je, ako je potrebno, uz svaki krevet, grijanje je u funkciji, svaki pacijent ima svoju utičnicu, Wi-Fi je svima na raspolaganju. Što je najvažnije, medicinska skrb i prvi tim zdravstvenog osoblja su spremni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:36