VRIJEDNO OTKRIĆE

Arheolozi u koritu Kupe pronašli drveni čamac, uzorak poslan u američki laboratorij

Kako je priopćeno iz sisačkoga Gradskog muzeja, arheološki pregled je proveden u suradnji s Grupom za podvodnu arheologiju Argo
Riječni čamac/Ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Zbog iznimno niskog vodostaja Kupe, Gradski muzej u Sisku organizirao je višednevni podvodni arheološki pregled korita rijeke, a među pronađenim materijalom je i dobro sačuvani drveni čamac izrađen iz jednog trupca, čije je uzorak radi utvrđivanja starosti poslan u američki laboratorij.

Istraživanje je provedeno radi utvrđivanja i dokumentiranja onih lokacija za koje se pretpostavlja da su arheološki potencijal te radi njihova smještaja u kulturno-povijesni kontekst rijeke Kupe kao važnoga plovnog puta i rimske kolonije Siscije kao važne luke.

Kako je priopćeno iz sisačkoga Gradskog muzeja, arheološki pregled je proveden u suradnji s Grupom za podvodnu arheologiju Argo, uz potporu francuskog istraživačkog instituta Centre Camille Jullian, a logističku potporu pružao je Ronilački klub Sisak.

Istraživanje je vodio podvodni arheolog Anton Divić, inače doktorand na francuskom sveučilištu Aix-Marseille, a sudjelovali su arheolog Ivan Drnić iz Arheološkog muzeja Zagreb, Govind Puri iz Društva za podvodne sportove iz Zagreba, student arheologije Mislav Popović, fotograf Jerko Macura te djelatnici sisačkoga Gradskog muzeja.

Istraživanje je provedeno na nekoliko lokacija u koritu Kupe između Mosta Gromova i Starog mosta u samome gradskom središtu. Sve su lokacije arheolozi pregledali, zatečeno je stanje dokumentirano, a geografske koordinate najzanimljivijih lokacija su zabilježene radi izrade kartografske podloge.

Iako je u koritu Kupe na svim pregledanim lokacijama zabilježena velika količina zanimljivog arheološkog materijala u obliku fragmentiranoga keramičkog posuda, građevinskog materijala i kostiju, dva je nalaza potrebno izdvojiti radi njihove jedinstvenosti i značenja.

Uz lijevu obalu Kupe pronađen je i dokumentiran dobro sačuvani čamac izrađen iz jednog trupca, tzv. monoksil, ladva ili korab. Iako je većina čamca pokrivena riječnim sedimentom, na temelju jednog izloženog dijela može se zaključiti da je riječ o plovilu većih dimenzija, čija je širina oko metar, izdubljenog iz hrastovog trupca.

Najstariji monoksil iz Kupe iz kasnoga željeznog doba pronađen je upravo u Sisku premda je korištenje čamaca tog tipa u relativno nepromijenjenom obliku poznato od prapovijesti do 20. stoljeća.

Radi preciznog utvrđivanja starosti toga novootkrivenog monoksila, mali uzorak drva poslan je u jedan američki laboratorij na datiranje C14 AMS metodom. Nakon dokumentacije, monoksil je prekriven sedimentom radi daljnje konzervacije.

Lokacije tri druga monoksila nisu pronađene te se nagađa da su monoksili prekriveni riječnim sedimentom.

Na sredini riječnog korita na području posljednjeg meandra Kupe, slijedeći pravilnu orijentaciju u smjeru sjever – jug, zabilježeni su i dokumentirani ostatci nekoliko zidanih struktura sastavljenih od opeke i kamenja povezanih vezivnim materijalom.

Arheolozi vjeruju da je riječ o ostatcima gradskih bedema ili građevinskih objekata koji su se zbog erozije rijeke našli na sredini korita i plovnog puta, no za preciznije određivanje njihove funkcije bit će potrebno provesti daljnja istraživanja u Kupi.

Kako vjeruju stručnjaci Gradskog muzeja, zanimljivi rezultati toga kratkog, ali uspješnog pregleda bit će podloga i poslužit će kao poticaj za daljnja arheološka istraživanja rijeke Kupe kao bitnoga i zanimljivog plovnog puta, premda nedovoljno istraženog arheološkog krajolika, te za upoznavanje lokalne zajednice s vrlo bogatom kulturno-povijesnom baštinom te rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 09:25