MASIVNI TEMELJI

Arheolozi u Splitu u ekstazi: ‘Ako je to ono što mislimo da je, onda.... Pa veća je i od rimske!‘

‘Tek smo započeli s ove strane, obuhvat je sve do Pravnog fakulteta, a ići ćemo i ispod kolnika. Bit će interesantno, strpite se‘

Nebojša Cingeli, arheolog

 Paun Paunović/Cropix/

Podzemlje Manuša ponovno oduševljava splitske arheologe i građane koji vole starine: već prvog dana radova na rekonstrukciji asfaltnog pokrova na pločniku i kolniku u Ulici Domovinskog rata (zapadno od Županije) na svjetlu su se pokazali masivni temelji i zidovi velike građevine kvadratnog oblika, koja se proteže na zapad preko prometnice do nalazišta Ad basilicas pictas, piše Slobodna Dalmacija.

– Riječ je o velikoj kvadratnoj građevini iz Dioklecijanova doba čije su dimenzije 70 puta 70 metara s kružnim dvorištem i boksovima. Čim smo skinuli sloj asfalta na manjoj površini, otkrili smo velike zidove širine 60 centimetara ili dvije rimske stope čiji je temelj još širi, oko jednog metra, a pronašli smo i vanjske boksove te apsidu – objasnio je arheolog Nebojša Cingeli, nadzorni na radovima koje izvodi tvrtka "Temenos", uz nadzor konzervatora.

Zanimljivo je da se novootkriveni zidovi savršeno uklapaju u rekonstrukciju dr. Katje Marasović s Katedre za graditeljsko nasljeđe Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, koja je s timom arheologa 2020. godine pretpostavila da je riječ o maceliju (macellumu), kasnoantičkoj tržnici. Tlocrtni oblik velike građevine s kružnim dvorištem okruženim trijemom, na koji su orijentirane 24 prostorije površine od oko 25 kvadrata i s vanjskim plaštem kvadratnog tlocrta, gdje se može pretpostaviti još 28 prostorija površine od 30 do 70 kvadrata i sa po jednim ulazom u sredini svakog pročelja, upućuje na pretpostavku da se radi o rimskoj zatvorenoj tržnici živežnih namirnica.

image

Kopanje u Manušu

Paun Paunović/Cropix/

Ovaj dio grada već desetljećima je pravi izvor arheologije koji svjedoči o postojanju urbanog područja izvan Dioklecijanove palače, čak i starijeg naselja od Palače, pod nazivom Spalatum.

Na zapadni dio pretpostavljene rimske tržnice u petom i šestom stoljeću "nalegle" su poznate "oslikane bazilike", u kojima je 1185. održana važna crkvena sinoda, a to istraživanje provedeno je 1954. godine. Krajem devedesetih godina arheološka istraživanja pokazala su masivne antičke zidove, te se pretpostavilo kako je riječ o odeonu – teatru, potom je 2013. struka iznijela zamisao da je riječ o amfiteatru, a nakon iskapanja 2016. pojavila se najnovija teorija – o velikoj tržnici mesa i ribe. Ovo je zdanje i na trasi akvedukta koji se iz Solina spušta do Palače, a arheolozima bi bilo zanimljivo pronaći spremnike za vodu, kojih je sigurno bilo, piše Slobodna Dalmacija.

– Cijelo područje prepuno je arheologije, od Ville Plevne pa južnije svako sondiranje pokazuje antičke građevine i bogatstvo manjih nalaza. Čini se da su Mlečani od ovdašnjih rimskih građevina podizali barokne bedeme. Ostataka nema samo na aktualnom gradilištu Small Malla, a pretpostavljam da je razlog prethodna izgradnja parkirališta, koje je "obrijalo" kompletnu arheologiju – smatra arheolog Cingeli.

– Trenutno je najveća enigma namjena ove građevine na kojoj sada radimo, u nekoliko navrata stručnjaci su mijenjali mišljenje, budući da se istraživalo fragmentarno jer nalazište leži ispod jedne od najfrekventnijih gradskih prometnica. Ako je riječ o maceliju, on je doista impozantnih dimenzija, prostraniji od sličnih tržnica u Rimu. Tek smo započeli s ove strane, obuhvat je sve do Pravnog fakulteta, a ići ćemo i ispod kolnika. Bit će interesantno, strpite se – optimističan je Nebojša Cingeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 06:21