IVAN KRIŽIĆ

Arhitekt o lošoj gradnji u Petrinji: ‘To je kriminal, za to nema druge riječi. Netko mora odgovarati‘

U Zagrebu nismo krenuli s ozbiljnijom obnovom, dosta toga je sad opet stradalo. Sve to mora biti brže i sustavnije, poručio je.
Moštanica, Petrinja
 Goran Mehkek/Cropix

Arhitekt Ivan Križić u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je rekao da zakoni jasno propisuju način gradnje i da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo - kriminalom.

“Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal i na njih trebaju reagirati službe zadužene za kriminal”, rekao je Ivan Križić komentirajući lošu gradnju u Petrinji: “Prema zakonima koji reguliraju gradnju zna se tko odgovara u propustima. Za to nema druge riječi osim da je to kriminal. Propisano je koja je uloga nadzornog inženjera, voditelja gradnje, investitora… Siguran sam da je to proces koji mora ući u domenu istraživanja kaznene odgovornosti.”

Naglasio je da nije kao arhitekt zadovoljan procesima oko obnove Zagreba:

“Osobno nisam zadovoljan jer svi ključni problemi koji se otvaraju, na koje smo upozoravali, i dalje nemaju rješenja. U Zagrebu nismo krenuli s ozbiljnijom obnovom, dosta toga je sad opet stradalo i ako je sanirano. Sve to mora biti brže i sustavnije i mora se donijeti ozbiljnije i jače odluke da se cijeli proces u Zagrebu odvija promptnije i sigurnije za građane.”

Smatra da bi sad za Sisačko-moslavačku županiju najbrže bilo samo proširiti postojeći zakon:

“Otpočetka smo zagovarali zakon koji će uređivati sustav financiranja obnove. U tom smislu najbrže je proširiti taj zakon da se ta područja čim prije mogu finacirati i obnavljati, u Zagrebu su se dugo čekala stredstva i to je bio problem. Ključni problemi na tom području se s tim zakonom neće riješiti, imovinsko-pravni odnosi i kvaliteta gradnje, ali i puno veći problem činjenica da je to područje bilo demografski i gospodarski mrtvo. Bez sustavnog promišljanja kako to obnoviti područje, ali ne građevine nego život, obnova građevina neće donijeti svrhu.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:49