PITANJE ABORTUSA

ARSEN BAUK SPUSTIO UDRUZI 'U IME OBITELJI' Zavirio u saborski arhiv pa im pokazao kako je HDZ 1990. odbio u Ustav unijeti da život počinje začećem

 Damjan Tadić / Hanza Media

Zahtjev udruge U ime obitelji da se potpuno zabrani pobačaj potaknuo je SDP-ovog zastupnika Arsena Bauka da zaviri u saborske arhive i na Facebooku objavi što je tamo našao:

- Potaknut ovim danas sam u saborskoj arhivi potražio dokumente vezane uz donošenje Ustava iz 1990. Izdvojio bih dva ključna momenta: Neven Jurica podnio je amandman na članak 21. (prema njegovim riječima "u skladu s dogovorom na Klubu zastupnika Hrvatske demokratske zajednice" da se prvi stavak izmijeni i glasi "Svaki čovjek ima pravo na život od začeća do prirodne smrti").

Slične su prijedloge u saborskoj i javnoj raspravi o samom nacrtu dali i: Ivan Bitunjac iz Gorčina, Antun Lisec iz Vetova, Zdenko Knežević zastupnik u Vijeću udruženog rada, Skupština općine Slavonski Brod, Mjesna zajednica Mihaljevci iz Požege, ogranak HDZ-a Proleter Trnje, Mjesna zajednica Požeški Brestovac, Nacionalno svetište Sveti Josip Karlovac, Župni uredi u Gornjoj Stubici, Iloku, Obiteljski centar Slavonski Brod, Marija Bajt zastupnica, Skupština općine Karlovac, Udruženje umirovljenika općine Centar, narod sela Donji Lučani, građani Mjesnih zajednica Odra, Mala Mlaka, Pleternica, Bošnjaci te Općinski odbor HDZ Slavonska Požega.

U raspravi su to iznijeli i zastupnici Vjekoslav Žugaj i Milan Tapalović. Ustavna komisija je na svojoj 6. sjednici 3.12.1990. razmatrala i taj prijedlog. U fonogramu te sjednice predsjednik komisije Vladimir Šeks obratio je pažnju članovima komisije na taj amandman i na sve legislativne i ostale konzekvence tog amandmana. Članovi komisije Nikola Visković i Arsen Bačić, s čime se složio i Vladimir Šeks, složili su se da se pitanje prekida trudnoće ostavi zakonodavcu, a ne da to bude ustavotvorna dilema.

Član komisije Ivan Milas imao je dilemu oko toga koliko je spojivo pravo na život i pravo na abortus. No, niti on nije bio za prihvaćanje tog amandmana. Dakle, nedvojbeno je da odredba članka 21. stavka 1. ne može biti osnova za ocjenu da je sadašnji zakon u suprotnosti s tom odredbom Ustava. U osnovi, čudi me što taj predmet stoji toliko godina - napisao je Bauk u podužem postu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:22